– Sønnen min ble sperret alene inne på et rom i over en time

Artikkelen er over 8 år gammel

Line Moe mener SFO på Sørumsand skole gikk langt over streken da en ansatt skal ha brukt straffemetoden «time out» mot sønnen (7). Nå vurderer hun politianmeldelse.

DEL

Etter å ha snakket litt for mye og fått to advarsler om ikke å forstyrre mer, skal 7-åringen ha blitt ilagt såkalt «time out» av en ansatt ved Skolefritidsordningen (SFO) på Sørumsand skole. Dette får mamma Line Moe til å reagere kraftig. Nå vurderer hun å politianmelde SFO og skolen, for det hun mener er overgrep mot sønnen.

– Han ble plassert alene inne på et rom i over en time. Det er helt uakseptabelt at de bruker slike avstraffelsesmetoder. Jeg mener SFO straffet min sønn for hardt. Derfor har jeg kontaktet politiet og vurderer anmeldelse, sier Moe til Romerikes Blad.

Tok sønnen ut av SFO

En annen mor forteller til Romerikes Blad at også hennes sønn skal ha fått såkalt «time out» ved SFO på Sørumsand skole.

– Han fikk som straff at han måtte holde en voksen i hånden i tre timer. I tillegg har han blitt plassert på et rom alene over lengre tid. Dette var traumatiske opplevelser for ham, og jeg mener det ikke går an å gjøre noe slikt. Etter at jeg oppdaget hva som hadde skjedd, tok jeg sønnen min ut av SFO umiddelbart, sier kvinnen.

Ifølge foreldrene RB har snakket med skal det ha vært en og samme SFO-ansatt som benyttet seg av «time out» mot barna.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen enkeltpersoner for dette her, men mener noen må være ansvarlige for det som skjer på SFO. Man kan ikke bruke «time out» og andre metoder helt uten videre. Det må eventuelt skje i samråd med foreldre og med støtte fra eksperter som kan følge det opp, tordner Line Moe.

Moren som har tatt sønnen ut av SFO grunnet straffemetodene mener det er mulig å benytte mildere sanksjonsvarianter.

– Å be barna ta fem minutter tenkepause er greit. Ikke timevis, understreker hun.

– Uakseptabelt

Leder av Foreldrerådets Arbeidsutvalg (FAU) ved Sørumsand skole, Sylvia Hope Brandsnes, sier til Romerikes Blad at dersom «time out» skal brukes, må det gjøres med fornuft.

– Jeg vil si maksimalt fem minutter. Flere timer er fullstendig uakseptabelt, fastslår hun.

FAU-lederen er kjent med at flere foreldre hevder barna deres er utsatt for den omstridte metoden p SFO.

– Jeg ser at skolen tar saken alvorlig, og vi i FAU har stor tiltro til at ledelsen tar tak og ordner opp dersom det viser seg at det er noen uhumskheter, sier hun.

– Ikke metode vi bruker

RB er kjent med at rektor Torunn Marigård ved Sørumsand skole har vært i møter med foreldre som reagerer på bruk av straff som «time out». Hun avviser at metoden er akseptert.

– Jeg har ikke kjennskap til at «time out» brukes som metode på SFO ved Sørumsand skole.

– Kjenner du til at minst en ansatt har brukt metoden opptil flere ganger?

Jeg kommenterer ikke enkeltsaker. Men jeg kan love at ingen på skolen eller SFO skal settes inn på et rom alene over tid som straff, sier rektoren.

Skolesjef i Sørum, Torbjørg Joramo Pleym, sier hun ikke kjenner til at «time out» skal ha blitt brukt mot barn på SFO ved Sørumsand skole.

– Det har jeg ingen kjennskap til. «Time out» er akseptert til bruk i spesialpedagogikk, i samråd med foreldre. Ikke ellers. Det er beklagelig dersom foreldre opplever noe som gjør at de vil politianmelde skolen. Jeg håper de kan finne en dialog med skolen og løse de problemene som eventuelt er, sier Pleym til RB.

Romerikes Blad har gjentatte ganger, i flere dager, forsøkt å få tak i lederen av SFO ved Sørumsand skole, uten å lykkes.

Artikkeltags