Gå til sidens hovedinnhold

Sommerens smaragdjakt i gang

Artikkelen er over 16 år gammel

Jan og Sonia Borsheim fra Råholt har aldri lett etter smaragder før. Men med gårsdagens fangst i boks er ikke paret i tvil; – Hit skal vi igjen!

Nær 50 steininteresserte besøkte Byrud gårds smaragdgruver i går. Mange for første gang, andre med et hav av steinerfaring. Noen øste vann over steinene, andre plukket og studerte hver enkelt med ei lupe. I fellesskap trosset de hustrig vind og regn. Mellom steinhaugene koste de seg med kakao og medbragte smørbrød.

– De første steintreffene om våren er alltid ekstra hyggelige og sosiale. Da kommer det mange lokale besøkende og iveren er stor, fortalte den ene av gårdens eiere, Anne-Grete Røise.

Mange historier

Røise var følgets engasjerte guide og steininspirator i går. På sin vei fra gården til gruvegangene stanset hun følget flere ganger og bød på små fortellinger. Fra gårdens drøyt 1000 år gamle historie, den eksotiske smaragddriften samt stedets geologiske forhold.

At det fortsatt er mulig å finne store smaragder langs Mjøsas bredd er et faktum som lokker både små og store steinsøkere. Om lag 5.000 mennesker søker seg til Byrud hver sommersesong.

– Og vet dere når det er best å lete? Når det regner, fastslo Røise til deltakernes store jubel.

Smykkestein

Jan og Sonia Borsheim fra Råholt var blant de mange som ble " steingale" i går.

– Vi har allerede funnet flere, og kommer helt sikkert hit igjen. Sonia er veldig interessert i smykkesteiner og vi har gått på steinvisninger tidligere. Håpet er å finne noen hun kan bruke, fortalte Jan Borsheim.

Vilde (10) og Jonas Sannerud Kalin hadde tatt turen helt fra Gjerdrum.

– Å gå i gruvegangene var kjempespennende. Men det er også morsomt å lete etter smaragdene langs vannet, forsikret de.