Gå til sidens hovedinnhold

Solid veteran på kongelige bryllup

Artikkelen er over 20 år gammel

Når Haakon og Mette-Marit går opp kirkegulvet 25. august, sitter Sigurd Løland bak spakene og produserer sitt andre kronprinsbryllup for NRK.

Det er mange ting som skal klaffe for å få sydd sammen en av tidenes største fjernsynsbegivenheter i Norge. For NRK er dette en gigantproduksjon av de sjeldne. Og midt oppi dette sitter senior-producer Sigurd Løland fra Skedsmokorset.

På brannbil
- Nå må du få med at jeg langt fra er alene om dette, ler Løland, som har ansvaret for å gi de utenlandske journalistene hjelp til å videreformidle levende bilder fra den store begivenheten.
Ikke siden OL på Lillehammer har flere fjernsynsmedarbeidere vært i sving for en produksjon, og svært mye av sendingene skal gå direkte ut til foket. Bryllupet er en samproduksjon mellom NRK og TV2, og vil rulle og gå på fjernsynsskjermene våre til langt på kveld den 25. august.
- Vi vil bidra til at det blir et virkelig flott opplegg, sier Løland, som selv skal sitte på Marienlyst og se på tv-skjermer hele bryllupsdagen. Det vil bli litt av en jobb å holde styr på kameraene som skal dekke alt som skjer - fra kortesje og vielse, til bryllupsmiddag, dans og underholdning. Da Harald og Sonja giftet seg 29. august 1968 var forholdene mer kummerlige, selv om resultatet på alle måter ble verdig.
- Jeg husker at vi fikk leid en brannbil, og plasserte kamera på toppen av brannstigen. Derfra hadde vi flott utsikt over hele Karl Johan, og kunne følge kortesjen hele veien. Den gangen syntes vi det var et kjempeopplegg, men mot det opplegget vi har nå, blir det smått...

Kongelige bilder
I tillegg til de to bryllupene, har Løland vært producer for kongens nyttårstale til folket i mange år, senest i år 2000. Han minnes også med glede en gang han intervjuet dronning Sonja i forbindelse med en utstilling på Melvold ungdomsskole. Det å jobbe så tett innpå de kongelige er noe han setter stor pris på.
- Jeg er nok veldig kongetro av meg, sier Løland med et smil. Selv tror han at interessen for de kongelige startet allerede i barndommen. Lille Sigurd fra Bergen pleide å feriere hos bestefar i Sogn, og der hang det mange bilder av kongelige på veggene.
- Det var veldig spennende med disse bildene. De kongelige var så fint kledd, og de skilte seg voldsomt fra bøndene i Sogn, minnes Løland.

Vil overleve
Tida forandrer seg, og kongefamilien med den. I dag er det ikke så stor forskjell på de kongelige og folket. Sigurd Løland tror likevel ikke sensasjonsoppslag og endring av folks verdier vil ødelegge for monarkiet.
- I forhold til republikk, er det himmelvid forskjell å ha et kongedømme. Vi vil nok ha konge i landet vårt i mange, mange år framover. For kronprins Haakon og hans Mette-Marit ønsker han alt det beste.
- Det viktigste i et langt og lykkelig ekteskap er uansett kjærligheten - det å være glad i hverandre.

Siste oppdrag
Kronprinsbryllupet blir sannsynligvis den siste kongelige produksjonen for Sigurd Løland fra Skedsmokorset. 1. september går han av med pensjon etter 42 år i rikskringkastingen. Da blir det mer tid til å ta seg av private sysler, som blant annet ledervervet i Søndre Berger Vel.
- Jeg har også stor glede av å spille Hammondorgel. Men det er noe jeg knapt framfører i interne familiesammenhenger, ler han.