Gå til sidens hovedinnhold

Snuste på norgesrekorden på asp

Artikkelen er over 6 år gammel

Med en asp på 4,86 kilo i siste runde har Dag Christer Rathke satt press på juryen som skal kåre årets fisk i Romerikes Blads fiskekonkurranse.

Sluttsignalet for fiskekonkurransen har nå gått og storfiskene fortsatte å komme helt inn til siste minutt i konkurransen.

«Ukas fisk» er det ingen tvil om denne gangen. Med 4,86 kilo er aspen Dag Christer Rathke fra Lillestrøm tok en sen kveldstime er fisk de aller fleste fiskefrelste bare kan drømme om.

Aspen bet på en Westin multijointed; det vil si en tredelt wobbler.

En real romeriking

Asp er sammen med brasme den største karpefisken som naturlig forekommer i Norge.

Aspens utbredelse er svært begrenset i Norge. I realiteten finnes den bare i Øyeren og i de vassdragene den kan nå opp ifra denne innsjøen.

Det betyr Nitelva, Leira, Rømua, Gjermåa og Glomma opp til Bingsfossen.

Asp, som lokalt kalles blåspol på grunn av den blålige fargen på halefinnen, har vært ansett som en svært god matfisk. I dag brukes den ikke og nesten alle asper settes i dag tilbake i vannet igjen.

Aspen er i hvert fall en ettertraktet sportsfiskeart og fem-seks asper ble innmeldt til konkurransen.

Tok den tyngste

Øystein Berglund er ikke i tvil om at hans datter Mina har tatt konkurransens største fisk.

Mina, som snart er 9 år gammel og fra Vallerud i Lørenskog, fikk stortorsken på kroken på sitt faste feriested som er Engan i Sørfold i Nordland.

– Den var nesten like lang som Mina, men mye tykkere og tyngre enn henne. Torsken var rundt 130 centimeter. Hvor tung den var? Det er ikke så nøye, men 25 kilo pluss, mener Øystein.

Det er jo ergerlig at når drømmefisken endelig biter på, så har pappa en vekt som bare går til 15 kilo.

Det siste kan han rette på, for Øystein har sikret seg et gavekort på 500 kroner fra Gero Sportsfiske i Lillestrøm for å ha tatt «ukas bilde» i den siste runden av konkurransen.

En glad laks

En seig gruppe sportsfiskere er laksefiskerne. Time etter time står de i eller ved elva.

Slik er det også med Leif Arne Klemetsen fra Lørenskog som tok en laks i Verdalselva klokka 04.20 på morgenen.

– Dette er den desidert største laksen jeg har fått, sier han og viser fram laksen på 16,2 kilo.

Han har fisket laks fra Berbyelva i Halden i sør til Namsen i Nord-Trøndelag i nord gjennom 30 år.

– Jeg brukte rundt 12 minutter på å få den i land. Jeg trodde første gang jeg så den at den var på rundt seks til åtte kilo, men da den begynte å rulle i overflaten så jeg hva det var. Da kom også redselen for å miste den, innrømmer Klemetsen.

Glad ble også Nora Rundtom Stensland fra Løvenstad som på den første feriedagen mistet en rugg av en ørret helt inne ved land.

Hun fiske dag etter dag gjennom hele ferien for å få den til å bite igjen. Og på den siste feriedagen bet ørreten igjen ...

Kommentarer til denne saken