Slik var dødsbilens ville ferd

DØDSBILENS VILLE FERD: Saaben har ifølge politiets teori kommet i rasekde fart ut av tunnelløpet. Så raskt kan det ha gått unna, at fotoboksen inne i tunnelen ikke har registrert noen passering. Ved utløpet av tunnelen er bilen blitt slynget videre over autovernet, nedover skråningen på den andre siden av rundkjøringen, over gjerdet til gangfeltet nedenfor veien og ut i elva. Dykkerne fra brannvesenet fant bilen 15 meter unna land. Da var bilen fullstendig smadret og totalt ugjenkjennelig.

DØDSBILENS VILLE FERD: Saaben har ifølge politiets teori kommet i rasekde fart ut av tunnelløpet. Så raskt kan det ha gått unna, at fotoboksen inne i tunnelen ikke har registrert noen passering. Ved utløpet av tunnelen er bilen blitt slynget videre over autovernet, nedover skråningen på den andre siden av rundkjøringen, over gjerdet til gangfeltet nedenfor veien og ut i elva. Dykkerne fra brannvesenet fant bilen 15 meter unna land. Da var bilen fullstendig smadret og totalt ugjenkjennelig. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Fotoboksen i Rælingstunnelen kan måle hastigheter opp mot 240 kilometer i timen. Politiet mener dødsbilen kjørte enda fortere.

DEL

Fotoboksen registrerte aldri noen passering av dødsbilen under den ville ferden gjennom Rælingstunnelen. Ifølge lensmannen kan sjåføren ha hatt høyere hastighet enn boksen kan måle.

– Vi har prøvd å hente ut informasjon fra ATK-boksen, men passeringen er ikke registrert. Grunnen til det kan være at hastigheten har vært for høy, sier lensmann Trond Øren i Fet og Rælingen.

Om polititeorien stemmer, vil sjåføren av bilen – en utenlandskregistrert Saab 9000 – ha hatt en skyhøy fart ut av tunnelløpet. Fotoboksen som står plassert i Rælingstunnelen kan nemlig potensielt måle hastigheter på inntil 240 kilometer i timen.

Det bekrefter overingeniør Bjørn Brændshøi i trafikksikkerhetsseksjonen i Vegdirektoratet.

– Det er mulig å kjøre i høyere hastighet enn fotoboksen kan måle. ATK-boksen i Rælingstunnelen er sertifisert for hastigheter opp til 240 kilometer i timen, forklarer Brændshøi, som presiserer at han kun uttaler seg på et generelt teknisk grunnlag og ikke konkret om dødsulykken.

VEGVESENET: – Skremmende utvikling!

Andre faktorer spiller inn

Brændshøi jobber i en gruppe ved Lillestrøm trafikkstasjon som utvikler ATK-teknologien som brukes over hele landet. Selv om han kan slå fast at hastigheter over 240 km/t gjør at boksen ikke vil knipse kjøretøyene, sier han at også andre faktorer vil spille inn.

– Dette handler om fysikk, samt at det er en del andre faktorer som gjør at fotoboksen ikke nødvendigvis vil slå ut på lavere hastigheter enn 240 km/t. Det er altså umulig å gi noen fasit på hvor raskt sjåføren har kjørt. Det vil bare være spekulasjoner per nå, sier han.

Verken politiet eller Statens vegvesen har foreløpig kunnet gi noen fasit over hva som skjedde og hvor fort ulykkesbilen kjørte under den ville ferden mot elva.

RB har forsøkt å komme i kontakt med ulykkesgransker Magnus Larsson i Statens vegvesen, uten å lykkes.

Avdelingsdirektør Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen opplyser at han ennå ikke har fått noen rapport om ulykken.

Fotoboksen fungerer

Allerede på åstedet kort tid etter at ulykken skjedde, slo politiets innsatsleder Knut Hammer fast at farten må ha vært veldig høy. Samtidig varslet han at fotoboksen i tunnelen sannsynligvis ville kunne gi svarene på hvilke hastigheter sjåføren har holdt.

Da Fet og Rælingen lensmannskontor gjennomgikk materialet fra ATK-boksen, fant de imidlertid aldri noen passering av den nevnte bilen.

Samtidig mener politiet at ulykken ikke kan ha skjedd kun ved at sjåføren har gitt gass etter boksen.

Politiet kommenterte i går ikke den øvrige tilstanden til fotoboksen.

Etter det Romerikes Blad erfarer, skal den fungere som normalt. Blant annet skal en rekke utrykningskjøretøyer – som var på vei til ulykkes stedet etter at ulykken skjedde – ha blitt fotografert da de kjørte forbi boksen.

Smell vekket hotellgjester

Det var gjester ved Thon Hotel Arena på den andre siden av Nitelva som varslet politiet om ulykken i 02.45-tida natt til onsdag.

Hotellgjestene skal ha våknet av det voldsomme smellet som oppsto etter at bilen kom ut av tunnelløpet. Disse vitnene skal ha opplyst at de deretter hørte et plask, før de så bølger i vannoverflaten.

– De så da at det var noe i vannet og ringte politiet. Da vi kom, så vi klare tegn på at det hadde skjedd en ulykke. Vi rekvirerte derfor dykkere fra brannvesenet, fortalte politiets innsatsleder Knut Hammer på ulykkesstedet.

Så langt har politiet ikke hatt kontakt med noen vitner som har sett selve ulykken. Lensmann Øren sier at politiet fortsatt ønsker tips fra publikum som kan ha observert bilen både under og før hendelsen.

– Ut fra sporene på stedet tyder det på at bilen har truffet kantsteinene på rundkjøringen og deretter fløyet helt ned til elva. Det er ingen andre spor etter bilen enn noen busker som har blitt revet av i toppen, opplyste lensmannen overfor rb.no i går.

Bilen er blitt slynget videre over autovernet, nedover skråningen på den andre siden av rundkjøringen, over gjerdet til gangfeltet nedenfor veien og ut i elva. Dykkerne fra brannvesenet fant bilen 15 meter unna land. Da var bilen fullstendig smadret og totalt ugjenkjennelig.

Ingen sikker identitet

Dykkerne fra Brannvesenet fant kjapt to personer. Disse ble bekreftet omkommet. Deretter startet søket etter potensielt flere personer, siden politiet på det tidspunktet ikke visste om det kunne ha vært flere inne i bilen.

Politiet har foreløpig ingen sikker identitet på de to mennene som omkom i ulykken ved Rælingstunnelen.

Det er imidlertid på det rene at bilen er utenlandskregistrert.

– Det er en utenlandskregistrert bil og vi har informasjon som tyder på at de to i bilen også var utenlandske borgere. Men vi vil ikke ha noen sikker identitet før det foreligger enten en foreløpig eller endelig obduksjonsrapport. De to omkomne vil bli obdusert torsdag, sier lensmannen.

Artikkeltags