De fleste elger er fredelige dyr som helst beiter i rolige omgivelser. Men når de trekker ned til mennesker, kan det oppstå farlige situasjoner, som episoden i Lørenskog mandag viste. Etter å ha angrepet ei jente på skoleveien, en forbipasserende gutt, politi og viltnemnd, ble til slutt den aggressive elgkua avlivet.

Hallgeir B. Skjelstad, forfatter av flere bøker om elg og fast skribent i RBs naturspalte, gir disse rådene til dem som måtte få en elg i hagen eller nærområdet sitt:

  • La elgen være i fred, prøv å ikke provosere.
  • Sørg for at den har retrettmuligheter, om mulig unngå at den blir omringet av mennesker fra flere kanter.
  • Elgen kan også vegre seg for å gå ut i dyp snø, og velge å stå på sin rett til å bli værende fremfor å flykte ut i for eksempel en høy brøytekant.
  • Hvis du ha hund – gå i stor ring rundt elgen, en hund kan framprovosere et angrep.

Elg har drept

Det finnes flere eksempler på mennesker som har blitt angrepet og til og med drept av elg, her er noen:

  • Ved juletider ble tidligere NRK-kommentator Jarle Høisæter (77) slått halvt ihjel av elg. Han fikk hjerneblødning og mistet synet på det ene øyet, etter å ha blitt angrepet ved hjemmet sitt på Ris i Oslo
  • For halvannen måned siden ble seks år gamle Yana Karlsen fra Fauske angrepet av en elg. Dyret kom løpende fra 50-meters hold, og angrep to ganger. En brukket tommel, kul i hodet, blåveis og en oppskrapet rygg ble resultatet etter det ublide møtet med elgen.
  • I januar ble ei dame i 70-årene dyttet over ende av en elg som gikk til angrep. Damen var på spasertur rett utenfor et sykehjem i Sør-Trøndelag da angrepet skjedde, og slapp fra det uten alvorlige skader. Elgen ble skutt kort tid etter.
  • I fem måneder satt Ingemar Westlund (68) i svensk varetektsfengsel, mistenkt for å ha drept sin kone Agneta (63) i 2009. Westlund fant kona død i skogen, og ble senere frikjent etter at krimteknikere fant spor fra elg på kvinnen.

– Riktig å skyte elgkua

På rb.no har debatten gått om det var riktig å skyte den aggressive elgkua i Lørenskog.

RBs egen elgekspert Hallgeir B. Skjelstad tror oppførselen til elgkua var mer truende enn farlig – men syns det var riktig å skyte henne, da det var en reell fare for at hun kunne skadet noen.

– Videoen som ble lagt ut på rb.no i går viser et klassisk skinnangrep, der elgkua stuper frem for deretter å trekke seg tilbake. Risikoen for at noen skulle bli skadet i angrepet var nok liten, med mindre noen skulle nærme seg med hund, sier Hallgeir B. Skjelstad.

– De fleste elger er ufarlige, men unntaksindivider må tas ut, sier Skjelstad.

LES MER: Her angriper elgen politiet

– Skyt kalvene også

Elgkua som ble skutt i Lørenskog i går var drektig, og hadde tvillingkalver. Ifølge Hans Moen i viltnemnda i Lørenskog har elgfamilien vandret rundt over Løkenåsen en måneds tid.

– De trekker ned etter mat og fordi det er mye snø i skogen nå, sier Moen.

På grunn av sin truende oppførsel ble både politi og viltnemnda kontaktet, og de så ingen annen utvei enn å avlive henne.

Elgekspert Skjelstad mener at også tvillingkalvene bør avlives.

– Nå har de lært av moen hvor de skal gå, så de vil trolig komme tilbake. Slikt går i arv, mener Skjelstad.

LES OGSÅ: Skogens konger inntok nabolaget

Vil ikke skyte

Ifølge Hans Moen har viltnemnda ingen planer om å skyte tvillingkalvene.

– Nei, kalvene skal gå, vi kan ikke være som rovvilt, sier han, og har i motsetning til Skjelstad liten tro på at kalvene kommer tilbake.

– På våren er det jo vanlig at de skilles fra moren uansett, og det er ingen som har sett dem etter at mora ble avlivet, sier han.

LES MER: Elgfamilie på bytur

Spår økende problem

I løpet av vinteren er elg et relativt vanlig syn i flere boligområder på Romerike.

Særlig på denne tiden av året trekker kuer med kalv ned for å berge sine små gjennom vinteren.

– Det har blitt hevdet at vinteren ikke har vært spesielt streng og vanskelig for elgen. Det er jeg ikke enig i. Bare i Hurdal vet jeg om fem kalver som har strøket med de siste par ukene, Forholdene har vært vanskelige på grunn av både kulde og mye snø, sier Skjelstad.

Han tror problemet med elg i tettbygde strøk bare vil vokse seg større.

– Dette problemet står i fare for å bli mangedoblet. Årsaken er feilslått privat forvaltning, der flere nesten har sluttet å skyte elgkalver. Indirekte der det de som er problemet, siden kuer med kalv lettere trekker ned til boligområder, der det er bedre tilgang på mat, og lettere for kalven å overleve. Ku med kalv er dessuten oftere aggressiv, sier han.

Elgeksperten mener det ville være mer fornuftig å ta vare på voksne individer.

– Det er uansett ingen som klarer å skyte så mye kalv at det går utover rekrutteringen til elgstammen, hevder han.