Gå til sidens hovedinnhold

Slik så det ut da steinleggerne dro

Artikkelen er over 6 år gammel

I hele sommer har utenlandske steinleggere bodd på denne parkeringsplassen ved Hvalstjern skistadion. Nå er sesongen over.

Den uregistrerte campingvogna gir inntrykk av å være forlatt i all hast. En olabukse ligger igjen i gjørma utenfor. Et par arbeidssko står pent oppstilt, under vogna. Inni er det helt tomt.

Rundt flyter søppel. Og store mengder oppkuttet beleggingsstein.

– Det er en veldig fortvilet situasjon. Veldig frustrerende og skikkelig ubehagelig.

Ole Kristian Amundsen, leder i Fet skiklubb, vet ikke hva han skal gjøre.

– At folk kaster søppel i området har vært et tilbakevendende problem i flere år, men nå er det virkelig ille. Vi har plukket utrolig mye søppel her i år.

Fjernet åtte tonn avfall

I slutten av august tok nemlig dugnadsgjengen i skiklubben affære. Sammen med kommunen fjernet pensjonistene nesten åtte tonn med avfall fra parkeringsplassen tett ved Kompveien. Mye av det var steiner og jordmasser arbeiderne hadde fraktet vekk fra kundenes hager. Mye var regelrett søppel.

– Siden har det blitt dumpet mer. Det siste lasset kom i slutten av forrige uke, forteller Amundsen.

Hauger av tilskårne beleggingssteiner, kutteverktøy og tomme sekker med fugesand, vitner om steinleggerne. Britiskregistrerte arbeidsbiler er også observert på plassen flere ganger i sommer.

– Det er ikke tvil om at det er steinleggere som har hatt tilhold her. Jeg har også snakket med én som bodde i campingvogna, og bedt ham om å finne seg et annet sted.

Ifølge Amundsen sa han én ting, men gjorde noe annet. Han ble. Og nå har også campingvogna blitt.

Den ble trolig fraflyttet i løpet av de to siste ukene, ifølge en lokalkjent person Romerikes Blad har snakket med.

– Gjør fra seg i skogen

Parkeringsplassen er eid av kommunen, men skiklubben har en festeavtale om å få bruke den.

– Vi står ved selve inngangsporten til skistadion og Heia, som er et tur- og rekreasjonsområde for mange. Dette er det første som møter dem, påpeker han, og forteller at de som bodde på parkeringsplassen også har brukt skogen rundt som sitt private toalett.

– Det sier seg selv at det ikke er særlig all right.

Ifølge skilederen er det imidlertid ikke bare utenlandske steinleggere som forsøpler. Også kommunens egne innbyggere. Inne på industriområdet ligger nemlig en gjenbruksstasjon.

– Men den har begrenset åpningstid. Det er tydelig at flere som møter stengte dører der velger å kvitte seg med avfallet i skogen her oppe, framfor å ta det med seg hjem igjen, sier han.

– Maktesløse

Denne uka er nettopp forsøplingen ett av temaene under et møte skiklubben skal ha med kommunen.

– Det må komme tiltak. Vi kan ikke ha reprise på dette når steinleggerne kommer tilbake neste år. Samtidig må vi finne en varig løsning på utfordringene vi får som naboer til gjenbruksstasjonen, sier han.

– Har dere hatt kontakt med kommunen om dette tidligere?

– Ja, men vi føler oss litt maktesløse. Vi henvender oss til kommunen og politiet, men det blir aldri tatt skikkelig tak i, svarer han.

Ole Kristian Amundsen kommer derfor med følgende oppfordring:

– Alle som kjøper tjenester fra utenlandske håndverkere må tenke seg om. Det er flere grunner til at de er billige enn bare at de har lav lønn og ikke følger arbeidsmiljøloven. De kvitter seg også med avfallet på de utroligste steder. Folk bør bry seg om hvor deres eget avfall ender.

Vil sette opp skilt

Operativ leder Terje Svea i Fet kommunalteknikk sier dette er den første sommeren folk har bodd fast på parkeringsplassen.

– Det er ikke så lett å bare fjerne folk fra der de bor, men vi har nå henvendt oss til politiet og begjært vogna fjernet. Når den er borte, blir vi nødt til å fjerne alt avfallet, sier han.

Svea understreker at andre innbyggeres søppellass har vært et minst like stort problem som steinleggernes forsøpling.

– Dette er et tosidig problem. Søppel avler søppel. Vi kan ikke legge all skyld på steinleggerne.

Ifølge Svea vil det nå bli satt opp skilting i området, som gjør det ulovlig å parkere i mer enn 48 timer.

– Vi håper det skal hindre slike tilstander som vi har hatt i sommer.

Lensmann Trond Øren bekrefter at også politiet har mottatt flere søppelmeldinger.

– Når det gjelder dem som har bodd der i sommer, har ikke kommunen begjært dem fjernet. Hvis så var tilfelle, ville vi kunne ha bistått, sier Øren.

Kommentarer til denne saken