Slik avslører du farlig is

VIKTIG UTSTYR: Ispigger til å henge rundt halsen er nyttig og viktig utstyr på isen. - Dersom man faller gjennom isen uten disse blir det nesten umulig å komme seg opp av vannet igjen, forklarer brannkonstabel Geir Halvorsen i NRBR. Alle Foto: Lisbeth Andresen

VIKTIG UTSTYR: Ispigger til å henge rundt halsen er nyttig og viktig utstyr på isen. - Dersom man faller gjennom isen uten disse blir det nesten umulig å komme seg opp av vannet igjen, forklarer brannkonstabel Geir Halvorsen i NRBR. Alle Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 10 år gammel

Ispigger og redningsvest bør være obligatorisk utstyr dersom du har tenkt deg ut på isen i påsken, mener brannvesenet.

DEL

Mange lar seg lokke ut på islagte vann i påsken, for å fiske, gå på skøyter eller ski.

Det er ikke risikofritt.

– Vi oppfordrer folk til å undersøke isforholdene grundig der de har tenkt til å bevege seg utpå. Gå gjerne flere sammen, så noen kan varsle dersom noe uforutsett skjer, sier underbrannmester Vincent Johannessen i Nedre Romerike Brann og Redningsvesen (NRBR) til rb.no.

– Redningsvest og ispigger bør være obligatorisk utstyr når man går på isen, legger brannkonstabel Geir Halvorsen i NRBR til.

BILDESERIE: Slik bruker du ispigger!

– Ingen grunn til å advare

Is-ekspert Ånund Sigurd Kvambekk i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) mener imidlertid isen på de fleste innsjøene på Romerike er trygg, enn så lenge.

– Det er ingen grunn til å advare folk mot å gå på isen i lavlandet nå i påsken. Flere steder er isen 30–50 centimeter tykk. På denne tiden av året anbefaler vi at isen bør være minimum ti centimeter tykk om man skal gå på den. Men om et par uker begynner nok isen å bli dårligere mange steder, sier Kvambekk til rb.no.

NVEs siste ismåling på Romerike er fra Hurdalsjøen. Der var det 30. mars 23 centimeter sørpeis og 31 centimeter stålis.

– Solid, sier Kvambekk.

Sjekk ismeldinger HER !

Kontroll med isbor

Leder Ole Johan Haakensveen i Lørenskog Jakt- og Fiskeforening anbefaler å ta med et isbor for å sjekke isen.

– Hvis du finner en flytebrygge eller noe, slik at du kan komme deg litt ut på vannet, er det veldig fint å bruke et isbor for å få en viss peiling på isdybden, forklarer Haakensveen.

Det finnes også flere måter du kan danne deg et inntrykk av istryggheten.

– Se etter mørke flekker på isen. Her er isen ofte tynn. Og se om det renner vann inn eller ut av sjøen der du har tenkt deg utpå, der er også isen ofte tynnere, sier Haakensveen.

Enkelt

Jakt- og fiskelederen har et godt råd til alle som vurderer å gå på isen:

– Er du usikker på om isen er trygg å gå ut på, da holder du deg unna. Så enkelt er det, sier Ole Johan Haakensveen.

HER kan du lese Skiforeningens isvett-tips!

Artikkeltags