Gå til sidens hovedinnhold

Skjebnen i politiets hender

Artikkelen er over 15 år gammel

Om 11-åringen skal leve i Norge eller Gambia er nå opp til politiet. Hvis de ikke fratar henne passet og nekter utreise, flyr jenta og stemoren til Afrika torsdag kveld.

I går skrev Romerikes Blad om konflikten hvor den 11 år gamle jentas biologiske mor og henne stemor står steilt mot hverandre. Den biologiske moren har ikke vært i stand til å ta seg av datteren, mens stemoren bor i Gambia. Moren, som nå er under rusavvenning, krever å få del i foreldreansvaret eller overta foreldreretten, som stemoren har i dag.

Etter 11-åringens far døde av kreft i 2002 hadde stemoren ansvaret for henne. De bodde en periode i England før hun ble sendt tilbake til Norge ved årsskiftet 2004/05. Fra da har hun bodd hos en onkel på midlertidig basis. Nå går ikke det lenger.

Natt til mandag ble hun hentet av barnevernet i en dramatisk aksjon. Man fryktet at jenta skulle bli forsøkt gjemt unna stemoren.

I går møttes partene hos barnevernet for å prøve og bli enige. Begge parter sa etter møtet at det eneste de var enige om var at de var uenige.

Utreiseforbud

Den biologiske morens advokat, Simon Stende, har sendt en begjæring til tingretten om å ilegge utreiseforbud og beslaglegge passet til 11-åringen. Før en rettsbehandling kan politiet gjøre et midlertidig vedtak.

– Jeg håper politiet og senere tingretten tar hensyn til hva jenta egentlig ønsker. Den samtalen vil vi gjerne at en barnepsykolog tar før politiet kommer med sin avgjørelse, sier Stende.

Skulle politiet avslo begjæringen, kan 11-åringen fullt lovlig dra til Gambia med sin stemor torsdag kveld.

– Slik jeg ser det vil det da være liten vits med en videre rettsbehandling i Norge, siden barnet da vil befinne seg i Gambia. Da må i så fall motparten klage saken inn for gambisk rett, mener stemorens advokat Carl Konow Rieber-Mohn.

Boalternativ

Advokat Stende sier 11-åringen både kan få bo hos en tante og hos bestemoren, inntil moren er frisk nok til å ta hånd om henne selv.

– Hun har vært rusfri i minst ti måneder og det ser veldig positivt ut. Jeg kan imidlertid ikke si noe om hvor lang tid det vil ta før hun er i stand til å ta hånd om barnet, sier han.

Stende mener barnevernets utredning er mangelfull, spesielt rundt forholdene jenta kan møte i Gambia.

– Vi vet ikke nok. Det vi i alle fall ønsker er at barnevernet får gjort en skikkelig utredning om forholdene i Gambia før en avgjørelse tas. Jenta selv ønsker i hvert fall å bo i Norge, sier han.

Godt tilbud

Carl Konow Rieber-Mohn kan fortelle at hans klient er en velstående kvinne og at det på ingen måte er noe slum som venter 11-åringen.

– Hun bor i en stor enebolig i det beste strøket i hovedstaden Banjul og har en egen bedrift. Den internasjonale private skolen ligger også i nærheten. 11-åringen og min klients to andre barn skal etter planen gå på skole der, forklarer han.

Rieber-Mohn mener motparten forsøker å legge press på barnevernet, til tross for at løsningen de kan tilby 11-åringen etter hans mening langt fra er god.

– Hva ønsker jenta selv?

– Det hun ønsker aller mest er å bo i Norge med faren og stemoren og de andre barna. Det lar seg naturligvis ikke gjøre. Det er naturlig at barnet synes det er skremmende å flytte så langt, sier han.

Barnevernet gjør ingen tegn til å gripe inn i konflikten.

– Så lenge Barnevernet har en omsorgsperson å forholde seg til, er det opp til partene å komme fram til en løsning, sier Åge Pedersen i Barnevernet.