Skal sykle fra kapp til kapp

LANGSYNT: Øyvind Handberg (22) fra Råholt forbereder seg på å sykle fra Nordkapp til Kapp Agulhas i Sør-Afrika. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

LANGSYNT: Øyvind Handberg (22) fra Råholt forbereder seg på å sykle fra Nordkapp til Kapp Agulhas i Sør-Afrika. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Når Øyvind Handberg fra Råholt fester sykkelhjelmen på hodet i august, er han forberedt på at den skal sitte der det neste halvannet året.

DEL

20. august tar eidsvollingen Øyvind Handberg og to studiekamerater første pedaltråkk på det som blir deres livs sykkeltur.

Over 20.000 kilometer gjennom mer enn 20 land skal tilbakelegges på sykkelsetet. Startstedet er Nordkapp – Europas nordligste punkt, og målet er Kapp Agulhas – Afrikas sørligste punkt.

Men ikke nok med det.

Ekspedisjonen, som naturlig nok heter «Kapp til Kapp», har også som mål å samle inn en halv million kroner til Unicef-prosjektet «Schools for Africa».

Nederst i artikkelen kan du ønske Øyvind og kameratene god tur!

Planlegger underveis

De ambisiøse sykkelplanene startet som løst snakk i kantina på Blindern. Nå begynner imidlertid alvoret å gjøre seg gjeldende.

– Det er skikkelig stress om dagen. Visum til ulike land, turutstyr, sponsorer og innsamlingen til Unicef er bare noe av det som må ordnes, sier Handberg til Romerikes Blad.

Reiseruta er kun grovskissert foreløpig. Fra Nordkapp går turen videre til Finland og Russland.

I Afrika skal de sykle østkysten. Resten planlegges underveis.

– Planen var å fortsette gjennom Georgia, men der ble det problematisk å ordne visum. Derfor sykler vi heller litt lengre, gjennom Kasakhstan. Før vi kommer til Iran og Sudan må vi også vurdere hvorvidt det er trygt å sykle gjennom landene. Uansett skal vi ikke «jukse» med tog eller fly. Vi skal sykle hele veien, understreker Handberg.

Positivt fokus

Mye kan gå galt på veien. Skader på utstyr eller personer, visumtrøbbel og tyveri er bare noen av problemene som kan oppstå.

Øyvind Handberg har imidlertid fokus på det positive.

– Vi kommer til å få uforglemmelige opplevelser og treffe mange spennende mennesker. Og forhåpentligvis klarer vi å sette søkelyset på alt det positive som finnes i mange land, spesielt i Afrika, som det ofte tegnes et for negativt bilde av i den vestlige verden, sier 22-åringen.

Sykler for saken

Ekspedisjonen skal finansieres delvis av sponsorer og delvis av guttenes egen lomme.

– En del nødvendig utstyr får vi sponset, mens utgifter underveis betaler vi av egne oppsparte midler. Det betyr teltliv og minimumsstandard på det meste, sier eventyrlystne Handberg.

Innsamlingen til Unicefs skoleprosjekt i Afrika er allerede i gang.

– Her bidrar både firmaer og privatpersoner med penger, noe de kan fortsette med mens vi er underveis. Vi synes Unicefs langsiktige oppbygging av utdanningssystemer er viktig, derfor støtter vi prosjektet, sier Handberg, klar til å innta sykkelsetet for saken.

Artikkeltags