I går kunne politiet på Romerike konkludere med at opplysningene som kom fram i programmet "Fornemmelse for mord" mangler rot i virkeligheten. Den utpekte småbarnsmoren fra Rælingen har ingenting med bildrapet på Marita Ona å gjøre.

– Vi gjennomførte et avhør av henne, og hun har ingenting med denne saken å gjøre. Hun stilte seg helt uforstående til påstandene fra TVNorge og var sjokkert over at hun ble pekt ut på denne måten, forteller politiførstebetjent Anders Mansaas ved Fet og Rælingen lensmannskontor.

Etter det Romerikes Blad får opplyst vurderer nå kvinnen sterkt om hun skal forfølge tv-kanalen.

Nekter å snakke

Det var i beste sendetid søndag kveld at svenske Lena Ranehag pekte ut kvinnen fra Rælingen. Da det i går ble kjent at alt var feil, nektet den synske kvinnen å snakke med Romerikes Blad.

– Hun ønsker ikke å snakke med avisen. Alt hun har å si ble sagt i tv-programmet. Hun står fortsatt på at hun "så" denne kvinnen. Om det er feil eller ikke vil hun ikke ha noen mening om, sier presseansvarlig for "Fornemmelse for mord", Ingrid Medhus til Romerikes Blad.

Heller ikke programleder Per Asle Rustad tar selvkritikk etter påstandene som viste seg å være rent oppspinn.

– Ranehag kom med et navn som vi overleverte til politiet. Så er det politiets jobb å bestemme hva de gjør med det. Jeg forstår at det kan ha vært en påkjenning for denne kvinnen, men sånn er livet. Det er jo ikke uvanlig at navn blir sjekket ut i alvorlige kriminalsaker, sier han.

Selv om Lena Ranehag tok fullstendig feil, har hun fortsatt tv-kanalens fulle tillit.

– Hun er en meget dyktig klarsynt som vi kommer til å bruke mye framover, fastslår Per Asle Rustad.

Selv ble programlederen sitert på følgende på TVNorges egen hjemmeside i går kveld:

– Det var også et høydepunkt i Fornemmelse for mord at klarsynte Lena Ranehag så navn og bosted på gjerningsmannen.

Fryktet rykter

Anders Mansaas sier det var flere grunner til at de valgte å innkalle kvinnen til avhør.

– Vi har et ansvar for at alle tips i saken blir ettergått. I tillegg var det viktig for oss å kontakte denne kvinnen før noen i mediene fant navnet hennes. Selv om hun var anonymisert i programmet var det en fare for at navnet ble kjent og ryktene ville begynne å gå. Nå kan vi konkludere med at hun ikke har noe med denne saken å gjøre, sier Mansaas.

Han får støtte av sin egen sjef, lensmann Terje Staum.

– Dette navnet har aldri vært interessant og noe vi bare kan glemme, sier han.

Sjekker alt

Romerikes Blad vet at det internt i politiet på Romerike har vært sterk uenighet om det var riktig å sjekke opplysningene som klarsynte Lena Ranehag kom med i tv-programmet søndag kveld.

Politiadvokat Håvar Undeland – som er jurist i Ona-saken – forsvarer imidlertid avgjørelsen.

– Det kommer en del kritikk fordi dette er utradisjonelle metoder. Samtidig må vi forholde oss til at det åpenbart er folk som fester lit til dette. Vi har et ansvar overfor dem som er involvert i denne saken. Vi tar ikke stilling til om vi tror på synske, men sjekker alle opplysninger, sier Undeland.

Søndagens "Fornemmelse for Mord" hadde seerrekord med 293.000 seere.

MÅ I AVHØR: Romerikes Blad i går.