Sjekker nytt Orderud-navn

NYTT: Aktor i Orderud-saken, Olav Helge Thue, innrømmer at å få navngitt en mulig drapsmann på Orderud gård var nytt for ham. Det var for så vidt også opplysningene om at det var tre eksjugoslaviske torpedoer som skulle ha stått for selve drapshandlingen på Orderud gård.FOTO: LISBETH ANDRESEN

NYTT: Aktor i Orderud-saken, Olav Helge Thue, innrømmer at å få navngitt en mulig drapsmann på Orderud gård var nytt for ham. Det var for så vidt også opplysningene om at det var tre eksjugoslaviske torpedoer som skulle ha stått for selve drapshandlingen på Orderud gård.FOTO: LISBETH ANDRESEN

Artikkelen er over 9 år gammel

Selv statsadvokaten fikk seg en overraskelse da Tore Sandberg navnga en avdød torpedo fra eks-Jugoslavia som en av tre drapsmann på Orderud gård.

DEL

Som Romerikes Blad skrev i går og som det kom fram under tirsdagens Brennpunkt-program på NRK, har etterforskningen til privatetterforsker Tore Sandberg resultert i at en navngitt avdød person er utpekt som en av tre personer som skal ha utført drapshandlingene på Orderud gård.

Eksjugoslaven er blitt navngitt i dagboken til en annen avdød person, også han var i sin tid involvert i Orderud-saken.

Ukjent for Thue

Aktor under Orderud-saken, statsadvokat Olav Helge Thue, sier at sporet med en navngitt torpedo er nytt for påtalemyndigheten.

– Dette er første gangen jeg hører at det navngis personer som skulle vært på gården under drapene. Nå må vi først sette oss ned og gå gjennom opplysningene som kom. Dette er nytt for meg, og det er derfor for tidlig å si hvordan dette blir behandlet eller om det påvirker saken. Opplysningene er også levert som en delbegjæring til Gjenopptakelseskommisjonen og behandlingen er derfor noe jeg ikke ser å kunne kommentere videre, sier Thue.

Skal ha blitt opplyst

Informasjon fra Sandberg er i flere omganger gitt som delopplysninger til gjenopptakelseskommisjonen i forbindelse med sakene til Per og Veronica Orderud. Ifølge Sandberg skal sporet om svenske torpedoer tidligere være gitt politiets etterforskere.

– Espen Orderud, Per Orderuds fetter, ga i 2001 opplysninger til etterforskerne i saken om at det skulle ha vært tre torpedoer på 24-timersoppdrag fra Sverige som skulle ha begått drapene. Dette er, så vidt jeg vet, aldri blitt etterforsket, sier Sandberg.

Gårdsmotivet står

Thue er ikke bare ukjent med den navngitte torpedoen, men også at Espen Orderud skal ha gitt informasjon om tre eksjugoslaviske torpedoer til etterforskerne året før ekteparet Orderud ble dømt til 21 år for drapene.

– Også dette er ukjent for meg. Jeg minner også om at det snart er ti år siden vi jobbet med denne saken og det er ikke alt jeg husker, sier statsadvokaten.

Samtidig minner han om at det ikke er uvanlig i store sammensatte saker at det i ettertid dukker opp nye navn og alternative motiver for drapshandlinger.

– Vi er ikke ukjent med at det dukker opp ny informasjon i saker. I denne saken vil jeg så langt si at motivet med gårdskonflikten, som det ble gitt dom ut ifra, ikke er svekket ut fra de nye opplysningene. Ellers får jeg bare vise til at dette nå er en sak for Gjenopptakelseskommisjonen og derfor ikke noe jeg kan kommentere ytterligere, sier Thue.

En vesentlig forskjell

Sandberg, som tidligere har funnet at det er begått justismord i Liland-saken og Moen-saken, mener det er likhetstrekk med Orderud-saken.

– Felles for dem er at det synes klart at vesentlig informasjon ikke er lagt fram for de dømmende organer, sier Sandberg.

Han mener likevel det er et spesielt trekk ved Orderud-saken.

– Her synes det også som om informasjon ikke en gang har nådd etterforskere eller påtalemyndigheten. Det er spesielt. Med det vi tidligere har funnet av ny informasjon, sammen med det vi nå har levert til gjenopptakelseskommisjonen, mener jeg det er på tide at saken blir prøvd på nytt, sier Sandberg.

Artikkeltags