– Sjekk isen ekstra nøye

FRYST VANN FRISTER: Mange vil ut på isen for å pilke, gå på ski eller skøyter. Men det er vitkig å sjekke at det er trygt først. Her er Thor-Arne, Marcus og Robin Vestli i gang med pilking på Myrdammen ved en tidligere anledning.

FRYST VANN FRISTER: Mange vil ut på isen for å pilke, gå på ski eller skøyter. Men det er vitkig å sjekke at det er trygt først. Her er Thor-Arne, Marcus og Robin Vestli i gang med pilking på Myrdammen ved en tidligere anledning. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Mildværet gjør at du bør dobbeltsjekke isen før du går utpå.

DEL

– Vi oppfordrer folk om at de sjekker ekstra nøye at isen er trygg før de beveger seg utpå, sier redningsleder Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til rb.no.

Varierende vær med høye temperaturer den siste tiden gjør at det er enkelte islagte vann, innsjøer og elver man bør holde seg unna.

LES OGSÅ: Slik avslører du farlig is

Lar seg lokke

Christensen understreker at det ikke er all is som er farlig, men at det er ekstra viktig å ta sine forholdsregler.

– Det er meldt fint vær på Østlandet i helgen, og mange lar seg lokke til ulike aktiviteter på isen. Våre mannskaper observerte fredag fra Sea King-helikopteret flere steder der folk løp en risiko ved å gå på isen ved utløp fra elver, forteller redningslederen.

NYTTIG: Slik bruker du ispigger

– Usikker? La det være

Han opplyser at det er kommunene og politiet som har ansvar for å måle isen på islagte vann, og opplyse hvorvidt det er trygt å ferdes eller ikke.

– Dette kan man sjekke før man reiser ut. I tillegg må man sjekke isen selv på stedet, og er man usikker på om det er trygt å gå utpå eller ikke så lar man det være, sier Christensen.

LES OGSÅ: Ulven rasker over isen!

Mye farbar is

Norges vassdrags- og energidirektorat melder at til tross for vekslende temperaturer rundt frysepunktet har mange små og mellomstore vann i lavlandet farbar is.

– De fleste av dem er snødekte, men mildvær har smeltet bort snøen på de lavestliggende og startet en tidlig nedbryting av isen. På store vann finner man alle kombinasjoner av trygg og utrygg is, men stort sett regner vi store dype vann i lavlandet som farlige, med unntak av noen av de mindre dalsjøene som har vært islagt i flere uker, skriver de på sine hjemmesider.

NYTTIG: NVEs ismelding sjekker du her!

Falt gjennom

Sea King-helikopteret var fredag i Follo, som følge av at en mann på fierhjuling gikk gjennom isen på Glomma ved Storbogen, cirka to kilometer sør for Glennetangen Camping i Skiptvet.

Mannen ble nedkjølt, men kom uskadd fra hendelsen, opplyser politiet i Follo.

Artikkeltags