– Situasjonen er desperat

FORSØKER Å HJELPE: Forfatter Roar Sørensen fra Skedsmokorset bor på Filippinene og forsøker å hjelpe sine venner etter tyfon-katastrofen. Jessica Clemen (20) og datteren Jasmine (2) har fått mulighet til å lete etter bestemoren takket være hjelpen fra Sørensen og hans venner.  FOTO: PRIVAT

FORSØKER Å HJELPE: Forfatter Roar Sørensen fra Skedsmokorset bor på Filippinene og forsøker å hjelpe sine venner etter tyfon-katastrofen. Jessica Clemen (20) og datteren Jasmine (2) har fått mulighet til å lete etter bestemoren takket være hjelpen fra Sørensen og hans venner. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 5 år gammel

Forfatter Roar Sørensen bor på Filippinene og samler inn penger til vennene sine og deres familier.

DEL

Forfatter Roar Sørensen fra Skedsmokorset har bodd 18 år på Filippinene. Han har selv bodd flere år i de områdene der tyfonen har rammet hardest. Nå bor han i Angeles City, nord for Manila, noen mil fra kysten og de verste herjingene.

– Stemningen i byen er svært trykket. Situasjonen er desperat for mange av dem som jobber i turistindustrien. Det går tusener av jenter rundt her som ikke aner hva som har skjedd med foreldrene eller familiene deres, og det er ganske tøft, sier Sørensen til RB via Skype.

– Ikke har de råd til å sende penger hjem, og ikke har de råd til å dra noen steder heller. Det er jo nettopp fra Samar og Leyte, disse svært fattige områdene i landet, jentene her i byen kommer fra. Derfor har jeg forsøkt å hjelpe noen av dem jeg kjenner gjennom kontakter i Norge, sier Sørensen.

Venner sender penger

Via Facebook får han tilsendt penger fra norske venner og bekjente. Han tar pengene ut i Angeles City og gir de videre til venner og bekjente som trenger hjelp.

– Jeg har nylig skrevet en roman om barjentenes liv her i byen. Jeg kjenner mange av dem, og de har kommet til meg og spurt om hjelp. Hjelp til å komme seg hjem. Hjelp til å kjøpe mat, vann og på sikt bygge opp igjen alt som nå er knust, sier Sørensen.

Så langt har han videreformidlet om lag 8 000 norske kroner.

– Det jeg gjør er jo ingenting i den store sammenhengen. Men jeg forsøker å gjøre det lille jeg kan. Jeg er ikke noe hjelpeapparat, heller ingen helt, selvsagt, men takket være gode venner i Norge og Facebook-kontakter har jeg greide å hjelpe en del, sier han.

Takker Roar for hjelp

En av de som desperat trenger hjelp er den 20 år gamle småbarnsmoren Jessica Clemen. Hun ble foreldreløs allerede som 15-åring, men har en bestemor som bor i Bicol-regionen, et av de områdene som er rammet av tyfonen.

Hun får ikke tak i bestemoren sin, og vil gjennomføre den ni timer lange bussturen for å lete. En busstur hun ikke hadde hatt råd til uten Sørensen og hans venners hjelp.

– Jeg er veldig redd. Særlig etter å ha sett tv-bildene av hvordan det ser ut der bestemoren min bor. Jeg vet ikke om hun lever. Det er umulig å få kontakt. Jeg setter veldig stor pris på hjelpen Roar har gitt meg. Nå kan jeg og søsteren min reise ned for å lete etter henne. Vi håper at det blir en god reise og at vi finner henne i god behold, sier Jessica til Romerikes Blad via Skype.

Opptatt av redelighet

Roar Sørensen har bodd på Filippinene siden 1995. Det var ikke eventyrlyst, men en uhåndterlig gjeldsbyrde som drev ham dit.

Han livnærer seg som forfatter og oversetter. I mai i år ga han ut sin fjerde bok, «Smertens Aveny».

«Råsterk historie fra den andre siden av verden», skrev RB-anmelder Rune Fjellvang og ga den terningkast 5.

Nå samler han altså inn penger for flere av jentene han har skrevet om i romanen. Via Facebook legger han ut det han kan av kvitteringer og bevis for at pengene havner i de riktige hender.

– Jeg prøver å legge fram det jeg kan av dokumenter slik at det ikke er noen tvil. Det er selvsagt vanskelig å dokumentere alt, men de som kjenner meg, vet at pengene havner hos jentene, sier forfatteren.

Artikkeltags