Langt inne i et skogsområde ved Mandal sitter Sørvang Hansen i dyp konsentrasjon, og legger sist hånd på verket.

Nå er det like før hodet som er laget i voks skal inn i en egen form og støpes i sitt faste element.

Kunstneren sitter bøyd over hodet og finpusser nøye alle kanter og overganger slik at den skal bli like fin som det som er blitt borte.

Ringe støperen

Det var natt til 27. juni i år at hodet på statuen ble regelrett kuttet av og sporløst borte. Politiet sto helt uten spor, men mye tydet på at det kunne være personer som ville markere seg før kampen mellom LSK og Vålerenga tre dager senere.

– Jeg ringte Jan Sverre Hageland her i Mandal med en gang jeg hørte om at hodet var borte. Vi må få støpt et nytt, sa jeg raskt, og etter en stor leteaksjon fant bronsestøperen formene fra 1990 som ble brukt til å støpe statuen. Det var en stor lettelse, legger Sørvang Hansen til.

Hageland er en av svært få bronsestøpere igjen her i landet, han mener det nesten var flaks at det skjedde nå.

– Vi tar jo ikke vare på alle støpeformer, det tar plass, så jeg var skeptisk til om vi hadde de fra Tom Lund-statuen liggende. Men innerst på låven her så fant vi dem. Men jeg tror det bare var snakk om tid før de hadde blitt kastet, sier Hageland.

Håper på god mottakelse

Om fjorten dager skal hodet være gjenforent med resten av kroppen, og hele statuen skal pusses opp og skinne på nytt. Nå håper kunstneren at de riktige personene ser muligheten for å få en høytidelig avduking.

– Jeg håper ikke bare vi i det stille og rolige skal sette statuen på plass igjen. Håpet mitt er at det blir en god markering med avduking av den, og selvsagt med Tom Lund til stede. Jeg har også en bønn til LSK om at den får en bedre sokkel å stå på, den har vært for dårlig, forteller Sørvang Hansen.

I tillegg til å smi sammen det nye hodet med den eksisterende kroppen, skal også fotballen som er en del av utsmykningen nå festes langt bedre.

Hodet skal nå støpes og pakkes inn i mørtel før den varmes opp til 700 grader, for så å tørkes i sand. Deretter er det selve monteringen som skal skje, og etter litt justeringer og finsliping skal Tom Lund se like bra ut som statue, som den dagen den ble satt på plass for første gang.

Politiet fortsatt uten spor

Hvor hodet til statuen har tatt veien er det trolig få som vet, men politiet har ingen spor å gå etter.

– Vi har ingen opplysninger i det hele tatt. Det har ikke kommet noen tips og vi har heller ingen spor å gå etter, sier politiførstebetjent Tove Rita Jeppesen ved Lillestrøm politistasjon.

Bjørn Sørvang Hansen har et høyt ønske som han mener LSK kunne vurdere nøye, han ønsker å lage en hel byste av Tom Lund til å ha inne på stadion.

– Jeg tror det kunne være en flott gave å ha inne på stadion, en byste med hodet og skuldre til Tom Lund, og det drømmer jeg om å kunne gjøre. Det hører hjemme på en fotballstadion, legger han til.

VIDEO: Kunstner Bjørn Sørvang Hansens første møte med den vandaliserte statuen:

VIDEO: Frode Kippe: – Dette er å gå for langt!