Da Romerikes Blad tok tempen på ordførernes holdninger til spilleautomater, var det kun Tidemann og Enebakk kommune som sa klart nei. Minst 150 kommuner i Norge har per i dag sagt nei til spilleautomater, og Enebakk slutter seg til dette oppropet.

– Jeg mener automatene har et negativt element som trigger spilleavhengighet, selv om de skal bli forbedret og det kommer strengere restriksjoner rundt spill. Disse nye restriksjonene vil kanskje virke positivt i forhold til dagens situasjon, men det er allikevel ikke bra nok. Jeg ønsker ikke å ha automater over hodet i kommunen vår, sier Tidemann.

Hva med spillemidlene til idretten?

– Jeg syns det blir helt feil at et velstandssamfunn ser seg nødt til å ta penger fra de svakeste for å støtte frivillige lag og foreninger. Jeg mener vi kan kompensere med midler fra oljefondet. Da blir det overskuddet i Norge, og ikke de spilleavhengige, som bidrar, sier Tidemann.

Ønsker automatene velkommen

– Personlig ønsker jeg spilleautomater i Ullensaker. Man kan ikke være barnepike for absolutt alle, og jeg har en liberal holdning til dette. Spilling blir det uansett, og jeg har ikke sans for det som skjer i det skjulte. Men jeg har stor sympati med dem som blir avhengige, sier ordfører Harald Espelund.

Han har liten tro på at de nye automatene vil begrense omfanget av spillegalskap.

– Jeg har større tro på at informasjon om fare for avhengighet vil virke. Forbud har ikke god effekt. Se bare på narkotikabruken. Det er forbudt, men det flommer likevel, sier han.

Lar næringslivet avgjøre

I Fet kommune har de funnet en vri der de ikke ønsker et kommunalt forbud mot automatene, men heller oppfordrer næringslivet til å si nei.

– Vi hadde en tidlig diskusjon på dette, og fant ut at det blir feil å forby automatene. Men jeg håper næringslivet tar oppfordringen og lar være å ta dem imot, sier ordfører Lisbet Lofthus Gabrielsen.

De resterende ordførerne i distriktet hadde ikke tatt ett endelig standpunkt enda.