– Sex-misbrukt av lege på Ahus

- SEXMISBRUKT PÅ AHUS: Legen nekter for misbruket den 18 år gamle jenta hevder hun ble utsatt for. Helsetilsynet tror på jenta og slår fast at overgrepet har skjedd. FOTO: ROAR GRØNSTAD

- SEXMISBRUKT PÅ AHUS: Legen nekter for misbruket den 18 år gamle jenta hevder hun ble utsatt for. Helsetilsynet tror på jenta og slår fast at overgrepet har skjedd. FOTO: ROAR GRØNSTAD

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Helsetilsynet slår fast at den 18 år gammel jenta ble seksuelt misbrukt av legen da hun var til undersøkelse på Ahus.

DEL

Da jenta våknet etter å ha fått en mild narkose av legen, var buksa hennes trukket ned og hun lå halvveis avkledd på pasientrommet, skriver VG.

– Da var legen i gang med å forgripe seg på meg. Bedøvelsen gjorde at jeg ikke kunne bevege kroppen. Jeg prøvde å gå unna, men armene og beina mine var lammet, forteller den nå 22 år gamle jenta til VG.

– Svært alvorlig

Administrerende direktør ved Ahus, Erik Kreyberg Normann, bekrefter overfor Romerikes Blad at det er ved Ahus overgrepet skal ha skjedd.

– Dette er en svært alvorlig sak. Den aktuelle legen ble tatt ut av tjeneste samme dag som sykehuset ble kjent med Helsetilsynets avgjørelse, sier Normann.

I rapporten fra Helsetilsynet slår de fast at den erfarne Ahus-legen har utført et overgrep mot jenta, der hun ikke var i stand til å avverge hendelsen.

Sykehus-direktøren ble møtt med nyheten samme dag som den storslåtte åpningen av nye Ahus.

– Dette må vi forholde oss til uansett når det måtte oppstå. Men jeg vil ikke kommentere denne saken nærmere foruten at vi beklager overfor jenta det som har hendt, sier han i det han skal spise middag med 400 gjester.

– Ikke mot hennes vilje

VG har snakket med legen som nå er under etterforskning av politiet på Romerike.

Han benekter å ha forgrepet seg på jenta, men innrømmer at han ble betatt av henne.

– Jeg gjorde ikke noe mot hennes vilje. Jeg har et inntrykk av at det som skjedde også var hennes ønske, sier han til avisen.

Nå risikerer han fem år i fengsel.

– Legen etterforskes for seksualforbrytelser med en strafferamme på fem år. Vi ser alvorlig på saken, sier påtalejurist Anne Evenrud i Romerike politidistrikt til VG.

– Uakseptabelt

President i Den norske legeforening, Torunn Janbu har fått med seg nyheten og mener at dersom historien er korrekt framstilt er dette et særdeles stygt overtramp.

Legers etikk er streng når det gjelder taushet om pasienten og mye av de etiske retningslinjene er satt for å bygge opp tilliten og tryggheten til pasienten.

– Derfor er denne hendelsen helt uakseptabel, sier hun til Romerikes Blad.

Janbu bedyrer at det er ytterst sjeldent slike ting skjer.

– Hva kan man gjøre for å forebygge slike hendelser?

– Det at man er to personer ved undersøkelser kan være én ting. Det gjennomføres ved flere sykehus når det for eksempel gjelder gynekologiske undersøkelser, svarer Janbu.

Artikkeltags