Gå til sidens hovedinnhold

Selger lopper for hjemløse barn

Artikkelen er over 16 år gammel

Kjelleren er stappfull av plastsekker, pappesker og møbler. Innholdet er lopper som i helgen skal selges til inntekt for barnehjemsbarn i Kaliningrad.

– Vi har brukt fritid og friminutter på skolen til å sortere lopper. En stor jobb. Men fortsatt tar vi imot flere lopper – møbler, klær, leker og nips, sier Cecilie Kielland, Karoline Hovstad og Synøve Lilleengen.

Tre ivrige jenter på IB-linja (International Baccaulaureate) ved Lillestrøm videregående skole følger sammen med sine medelever i 2IBA i tidligere elevers fotspor. Helt siden 1997 har IB-elevene på 2.trinnet ved skolen hatt sitt Kaliningrad-prosjekt.

Regner med gråt

Penger fra helgens loppemarked skal dermed gå til barna på et barnehjem i Kaliningrad.

25. april reiser elevene til den inneklemte russiske militærstaten mellom Polen og Litauen. I ti dager skal de være på barnehjemmet, samt bo hos russiske familier.

– Du drar ikke fra barnehjemmet og Kaliningrad uten å ha grått minst en gang, har jentene fått høre av tidligere IB-elever.

Dette er ikke en tur man gleder seg til, men en tur man vet at man vil lære enormt mye av, sier jentene.

Pusser opp

Barna på barnehjemmet, fra sju år og oppover, lider av fysiske og mentale forstyrrelser på grunn av omsorgssvikt og sykdommer av ulike slag. Barna bor på avdelinger som, sett med norske øyne, har veldig dårlig standard.

I fjor gikk de innsamlede pengene fra IB-elevene til å pusse opp nedslitte tak på barnehjemmet. Hva IB-elevenes inntekter fra helgens loppemarked skal brukes til, vet de ikke ennå.

Følger pengene

– Vi følger pengene helt til målet. Hva barnehjemmet trenger mest i år, skal vi bli enige med dem som jobber på hjemmet om mens vi er der borte, forteller Cecilie, Karoline og Synøve.

De har allerede samlet inn 50.000 kroner, etter å ha solgt hjemmebakt i friminutter og på foreldremøter og jobbet på dugnad for ulike bedrifter.

IB-elevene har lært seg noen russiske ord og sanger, og har også tenkt å underholde barna litt. I eskene av lopper som de har fått inn, er også noen fine fingerdukker.

Disse tror vi kan bli populære, sier de tre, og forteller at de også har sortert ut fint barnetøy fra loppene. Tøyet skal de ta med til de russiske barna.

Flere lopper ?

– Vi tar gjerne imot flere lopper, klær, møbler, nips og gjerne også hygieniske artikler. Donasjoner mottas også gjerne, sier jentene, som lover å hente lopper hos dem som ikke kan levere varene på skolen selv. Snille foreldre stiller med hengere og varebiler og hjelper til med frakten.

Loppemarkedet avvikles lørdag og søndag, og en kafé tilbyr også godsaker.

– Vi har til og med gulrotkake bakt på oppskriften fra kafeen Køh. Den er verdens beste, reklamerer jentene.