Da elevene på Østbytunet skole kom tilbake etter sommerferie i forrige uke, ble de møtt av en trist beskjed.

Rovdyr hadde tatt seg forbi strømgjerdene og tatt livet av tre sauer og skadet en fjerde.

Spesialskolen, som nå sorterer under Skedsmo videregående skole, har en avdeling på Finland ved Losby i Lørenskog. Der har åtte sauer fra Losby besøksgård gått rundt og beitet, og blitt tatt hånd om av lærere og elever fra skolen.

Men mandag 25. juli fikk lærer Espen Nes en telefon fra en turgåer om at en av sauene var observert skadet.

– Da jeg kom dit, fant jeg sauen som var skadet. Jeg begynte å lete etter de andre og etter en stund snublet jeg over kadavrene av tre til. I tillegg til de tre sauene som var døde, måtte den fjerde avlives som følge av skadene, forteller han.

Trolig gaupe

Elevene på skolen var tidligere i år med å sette opp et rovdyrgjerde rundt området hvor sauene har beitet.

– Jeg syntes det var dritkjipt da jeg kom hit og så at noen hadde klippet over den nederste strengen, sier lærer John Bevolden.

– Det er klippet over slik at det har blitt en åpning hvor dyr bare kan tusle gjennom som de vil, legger Nes til.

Sauekadavrene er undersøkt, og etter all sannsynlighet skal det være en gaupe som har tatt livet av sauene.

– Det som strider litt imot det, er at det er 70–90 kilo kjøtt som er borte. Det spiser ikke en gaupe på 25 kilo aleine, poengterer Nes.

Interessekonflikter

En av teoriene er at en ulv kan ha kommet til og forsynt seg i etterkant. Det er også funnet spor av det som trolig er ulv i området.

– Hvem tror dere kan ha funnet på å klippe over gjerdet?

– Det blir bare spekulasjoner, men dette er et veldig trafikkert område og det er mange som har meninger om hvordan ting skal være. Det er en del interessekonflikter. Det kan være noen har blitt forbanna for at vi har satt opp et gjerde akkurat her eller kanskje noen som vil ha fart i rovdyrdebatten. Men igjen: Det blir bare spekulasjoner, sier Nes.

Det er i alle fall ingen tvil om at hærverket er utført av menneskehender.

– Det er ikke noe dyr som er i stand til å bite over det der. Det er tydelige spor etter en avbitertang. Og jeg tror ikke ulven har fått seg Leatherman, sier Nes.

Hærverket er politianmeldt, mens de fire gjenværende sauene er satt tilbake på Losby besøksgård.

– Hva skjer nå?

– Det blir ikke noe mer denne sesongen. Neste år vil vi nok ha sauer ut her igjen, men da kommer vil til å sette det opp nærmere der vi holder til. Da vil vi sette opp gjerdet i 360 grader, slik at det går an å gå rundt det. På den måten får vi også litt bedre oversikt, forklarer Nes.