Det sies at hunden er menneskets beste venn. Labradoren «Santos» har definitivt fått seg to nye venninner for livet fra Frankrike.

– Det er ingen tvil om at de to damene holdt på å fryse i hjel. Væromslaget har gjort at det har vært mange minusgrader om nettene nå, sier Tone Mette Wang (47) til Romerikes Blad.

Den fantastiske og rørende historien startet i Feiring i Eidsvoll tirsdag morgen. Mannen til Wang, Lars Ola Bakken (49), skulle ta sin faste lufterunde med hunden «Santos». På vei tilbake skjedde det noe spesielt.

– Bikkja forsvant under en låve. Den kom tilbake etter hvert, men da ville den ikke være med videre. Først skjønte ikke Lars Ola hva den ville. Da stilte «Santos» seg opp foran beina hans, bjeffet og begynte å peke med snuten opp mot låven. Han viste med hele kroppen sin at det skjedde noe oppe ved låven, sier Wang.

Blir snart redningshund

«Santos» er ikke helt fremmed for redningsaksjoner fra tidligere. Det er Karoline Wang Sundgaard (23) som eier hunden – som bor hjemme hos mamma Tone Mette Wang og Lars Ola Bakken. For tre måneder siden begynte hun å lære den opp gjennom Norsk Redningshund Organisasjon. Målet er at den på sikt skal bli A-godkjent.

– Det tar to-tre år å bli ferdigutdannet som redningshund. Lars Ola har ikke vært med på kurset, så det er ikke så rart at han ikke skjønte hva «Santos» ville med en gang, smiler Karoline Wang Sundgaard.

Men etter litt bjeffing og tilsvarende tydelig kroppsspråk begynte Lars Ola Bakken å bli nysgjerrig. Han bestemte seg for å følge etter hunden opp til låven. Der fikk han øye på noe.

– Der lå det to damer fra Frankrike. De hadde holdt på å fryse i hjel i løpet av natta. Den ene hadde joggesko på seg, og de hadde med seg to sommersoveposer. Jeg snakket med dem, og fikk dem med opp til huset vårt, sier Bakken.

Skulle besøke OL-byen

Etter å ha brukt flere timer på å få tilbake varmen i kroppen, fortalte de to franske turistene, som for øvrig heter Christello og Stephanie, at de hadde tatt fly fra Burgundy til Gardermoen. Målet med turen var å besøke Maihaugen og OL-anleggene på Lillehammer.

– De var backpackere, og hadde tenkt å komme seg til Lillehammer ved hjelp av gåing, busstransport og haiking, sier Tone Mette Wang.

Men turistene hadde nok tatt litt for lett på oppgaven. De fikk riktignok haike med noen fra Gardermoen til Minnesund. Men derfra og opp til Maihaugen er det fortsatt 109,4 kilometer.

– På veien videre hadde de blitt svært kalde. De hadde forsøkt å stoppe flere biler, men ikke lyktes med det. Utover natta bestemte de seg for å søke ly, men det er heller ikke så lett. Folk lå jo og sov rundt omkring, sier Wang.

Løsningen ble etter hvert å søke ly innunderunder låven hos naboen til Tone Mette og Lars Ola. Men dårlig kledd som de var hadde det allerede begynt å bli kaldt. Heldigvis befant «Santos» seg i nærheten. Han er en hund helt utenom det vanlige, og har allerede levert et resultat på øverste hylle.

– Turistene var hos oss noen timer utover dagen. Da de hadde fått tilbake varmen, fulgte vi dem opp til busstoppen og sørget for at de kom seg trygt på bussen til Gjøvik. Derfra går ferden videre til Lillehammer, sier Tone Mette.

For hundeeier Karoline Wang Sundgaard viser gladhistorien at det er riktig og viktig å la «Santos» få bli redningshund.

– Jeg vet det trengs mange flere redningshunder i Norge, og jeg ser hvor godt han trives på kurset. Vi kommer til å fortsette, slik at han kanskje kan redde flere mennesker en dag, smiler hun.

I Feiring har Lars Ola og Tone Mette fått seg to venner for livet fra Frankrike.

– Vi har allerede avtalt at de kan komme innom oss på vei tilbake fra Lillehammer, smiler de to.

– Smartere enn snittet

Bjarne Isachsen i Norsk Redningshund Organisasjon forteller at «Santos» (3) er en særdeles begavet hund.

– Han har vært på kurs med oss i tre måneder, og vi ser helt klart at han er smartere enn snittet. Det blir spennende å følge ham og eier Karoline Wang Sundgaard framover, sier han til RB.

Norsk Redningshund Organisasjon gjennomførte 18-20 redningsaksjoner i 2013. Norske Redningshunder, som er den klart største aktøren i Norge, deltar årlig på over 400 aksjoner.

– Historier som den i Feiring gjør virkelig at vi ser behovet for innsatsen vi legger ned. Det varmer skikkelig å høre slikt, sier Isachsen. En full utdanning av en redningshund tar to-tre år.

– «Santos» har fått en meget god start, smiler Isachsen.