– Så nærme virkeligheten man kommer

TRENING: Pilotene Morten Skåre (t.v.) og Trond Olav Olsen er blant de første som får prøve den høyteknologiske simulatoren i Norge.

TRENING: Pilotene Morten Skåre (t.v.) og Trond Olav Olsen er blant de første som får prøve den høyteknologiske simulatoren i Norge. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Europas første spesialsimulator for ambulansepiloter har landet på Gardermoen. Nå slipper pilotene å reise til USA for å trene.

DEL

For uinnvidde kan den nye flysimulatoren på Gardermoen virke som tidenes heftigste og dyreste dataspill.

Men for ambulansepilotene som sitter bak spakene i den unike maskinen til 75 millioner kroner, er det ramme alvor. I alle fall nesten.

– Dette er så nærme virkeligheten man kommer, uten faktisk å fly. En utrolig avansert datamaskin. Kona kaller det verdens dyreste nintendo, sier administrativ leder Kenneth Burhol i Lufttransport AS til Romerikes Blad.

Effektivisert trening

Simulatoren, som er av typen «Full flight simulator» for flytypen Hawker Beechcraft King Air B200, ble offisielt innviet på Gardermoen i dag.

Selskapet Lufttransport AS, som driver ambulanseflyging i hele Norge, regner med å spare inn millioninvesteringen i løpet av en tiårsperiode.

– Med det nye utstyret og opplegget vi har investert i her på Gardermoen, slipper vi å sende hundre piloter på treningsopphold i USA to ganger årlig. Bare på det vil vi spare betydelige ressurser, forklarer Burhol.

Helt sjef

Cockpiten inne i simulatoren er identisk med flytypen som brukes i ambulanseflygingen.

Et ekte fly av denne typen, koster for øvrig under halvparten av simulatoren. I simulatoren kan pilotene utsettes for alle mulige scenarioer, som kan oppstå under take off, i lufta og under landing.

Og ved hjelp av tastetrykk styrer sjefen for treningsavdelingen, Bård Ove Skandsen, det aller meste.

Se video på toppen av denne saken hvor han forklarer hvordan simulatoren fungerer.

Eneste i Europa

Den nye flysimulatoren er den eneste av sitt slag i Europa, fra finnes det kun ett eksemplar i Kansas, USA.

Nå blir det god butikk å slippe å sende de ansatte på kurs til USA i flere dager, to ganger i året.

Lufttransport har fått en unik avtale med Oxford Aviation Academy på Gardermoen hvor simulatoren har fått plass i et eget tilbygg.

Artikkeltags