– Vi har latt barna våre bytte narkotika og aksjer i hasjplantasjer uten å sette grenser, fastslår sjokkerte foreldre.

– Bevisstløst, innser de.

Kommende uke inviterer FAU ved Nannestad ungdomsskole til et åpent møte om ungdom og nettbruk.

Mangler innsikt

– En av grunnene til at vi arrangerer møtet, er at vi mangler innsikt og trenger en bevisstgjøring, sier Else Berit Klingenberg i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Nannestad ungdomsskole. Hun får medhold av Milan Marcovic, styremedlem i samme FAU, og far til tre:

– Mange ungdommer har overhodet ikke kjøreregler hjemmefra når det gjelder spill, filmer, og ikke minst bruk av internett. Kunnskapen om Internetts skyggesider – og også positive sider – er relativt lav blant foreldre, sier han.

Marcovic viser til at mange barn i Nannestad spiller nettspillet Nordic Mafia, et av de mest populære nettspillene.

– Her kan du spille mot andre og gjøre karriere som gangster, med aktiviteter som blant annet drap, hasjsmugling, stjeling av biler og ran. Byttehandelen blant annet er hasj og aksjer i hasjplantasjer. Foreldrene aner ikke hva barna egentlig gjør. Vi har teknovante unger som enkelt kan velge å svare usant. De kan skjule sannheten med et tastetrykk, sier han.

– Vi har fått mange foreldrereaksjoner på dette spillet, opplyser rådgiver Sigrun Landro Thomassen i BarneVakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

Nettspillet Nordic Mafia er omstridt: Spillerne kan kjøpe seg ekstrautstyr og tjenester via kostbare SMS. Blant annet har en 12 år gammel jente på Vestlandet fått foreldrenes telefon tappet for over ti tusen kroner på det samme spillet.

Anbefales ikke

– På grunnlag av verdiene spillet formidler, pengebruken og måten spillpengene kan bli byttet mot illegale tjenester er dette et spill vi ikke anbefaler. Men jeg vil likevel råde foreldre som har barn som spiller det, til å gå inn på nettstedet sammen med barna for å snakke om spillets innhold. Deretter kan du spore opp nettsteder som er positive. Det er alltid lurt å tilby et alternativ før du tar bort noe annet, sier Landro Thomassen.

Barnevakten oppfordrer til at mobiltelefon som betalingsmiddel bør forbys i denne type nettspill.

Leverandøren har, ifølge sine nettsider, innført at spillerne må registrere sin mobil for å benytte den som betalingsmiddel, for å unngå misbruk av lånte telefoner.

– Vi følger Forbrukerombudets retningslinjer og telekomoperatørenes avtaler i forhold til salg av SMS-tjenester, opplyser Torve Indahl hos leverandøren Mobilia AS.

Kan spille gratis

– Nordic Mafia har ikke pliktig betaling, det er fullt mulig å spille gratis. Vi kan bekrefte at mange av våre spillere ikke kjøper poeng, sier han til Romerikes Blad.

Spillet har 15-års grense.

– I samarbeid med Forbrukerombudet har vi nå lagt inn alderssjekk etter deres anbefalinger og retningslinjer. Nye spillere må legge inn fødselsår i tillegg til å bekrefte aldersgrense gjennom spillets vilkår. Spillere som ikke oppfyller vilkårene vil bli nektet adgang, opplyser Torve Indahl i Mobilia AS.

Internettpoliti

– Det er alltid vanskelig med slike spill. Det finnes ikke noe internettpoliti, så foreldre eller barna selv må følge med på det som skjer, har informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra, tidligere uttalt.