– Jeg ble rett og slett forbannet da jeg så tv-programmet. NRK setter et tydelig negativt fortegn ved en behandlingsform som har blitt brukt i mange år. Jeg skulle gjerne likt å se at de satte det samme fokuset på allmennpraktiserende legekontorer, sier Svein Justin Johansen som driver Din Klinikk i Lillestrøm.

«Folkeopplysningen» blir ledet av fysiker Andreas Wahl. I programmet tar han for seg behandlingsformer som akupunktur, astrologi, detox, healing og homeopati.

Føler seg hengt ut

Johansen er utdannet homeopat og akupunktør. Hans oppfatning er at legemedisinen ser ned på, og bryr seg for lite om, den alternative behandlingen.

– Akupunktur og homeopatisk behandling er noe som har blitt benyttet i tusenvis av år. Problemet er at med en gang en av våre medisiner eller metoder blir dokumentert som helsefremmende, blir de tatt opp av skolemedisinen. Det fører til at disse behandlingsformene blir reseptbelagte, og da vanskeligere for meg å bruke. At NRK lager et tv-program som regelrett henger ut alternativ medisin, og pasientene som tar dette i bruk, synes jeg ingenting om, sier han.

– Latterliggjort

En av Johansens pasienter er 71 år gamle Aase Rommen fra Lørenskog.

– Da jeg så på «Folkeopplysningen» på NRK ble jeg utrolig sint på vegne av alle pasienter som velger en alternativ behandlingsform. Vi blir latterliggjort, og blir framstilt som hjernevaskede idioter, raser hun.

Rommen har vært plaget med leddgikt i over 40 år. Av frykt for medisinering og piller har hun satt sin lit til Johansens behandlingsform, og er strålede fornøyd med resultatet.

– Hvor mange pasienter blir ikke overmedisinert i dag? Det er skremmende. Hvilken lege kan jeg gå til som tar seg tid til å trappe ned på medisineringen for at jeg skal bli gradvis bedre? Ingen, mener Rommen.

Hun mener at disse problemstillingene ikke kommer fram i NRKs nye program.

– De snakker om placebo og bare placebo. Hva med alle oss som har prøvd alternative behandlingsformer og ser at de funker? Det får man ikke se noe av.

– En viktig folkeopplysning

Unni Ødegård, prosjektsjef for eksternredaksjonen i NRK, mener programmet «Folkeopplysningen» belyser temaet alternativ behandling på en seriøs og viktig måte.

– I tv-serien kommer det tydelig fram at det er Andreas Wahl som fysiker som ser på alternativ behandlingsformer fra et vitenskapelig ståsted, sier hun.

Ødegård mener ikke programmet framstiller temaet på en useriøs måte.

– I et åpent samfunn må det være lov å belyse de ulike alternative behandlingsformene fra et vitenskapelig ståsted, og vise om de har dokumenterbar effekt eller ikke. Når det er sagt har jeg full forståelse for at den alternative industrien ikke ønsker å ha en slik serie på NRK. Men den alternative behandlingsbransjen må tåle et vitenskapelig søkelys.

Hun sier at «Folkeopplysningen» er med på å belyse informasjon som ikke er lett tilgjengelig, og på den måten er med på å balansere dagens ensidige mediebilde rundt alternative behandlingsformer.

– Dette er en viktig folkeopplysning. Det er en sjelden belysning av et viktig tema, og det er viktig at våre seere får tilgjengelig informasjon om behandlingsformene.