Han er nervøs, men det er bare forbokstaven når Arne Scheie inntar Filbert Street i Leicester 1. desember 1973. Få fotballkamper har hittil gått live, og 29-åringen skal kommentere sin første i en tid der direktesendinger stort sett er forbeholdt enkelte dagsrevyfolk.

Den unge nordmannen gir tydelig uttrykk for sin nervøsitet overfor veilederen, som henviser han til kommentatorplassen. Men det skal nok gå bra, får han høre. Akkurat som det gikk med dansken og svensken som har vært der før ham. Villederen, som Scheie også kaller ham i ettertid, har nemlig en plan og tilbyr debutanten te og rom.

Hva husker han ellers fra sin første kamp live? At det var så kaldt at han satt med votter og lue, at Tottenham tapte kampen, og at han tenkte at det var bedre å gjøre en dårlig jobb enn å drikke i arbeidstiden.

Siden har Arne Scheie blitt en folkekjær idrettsstemme, men snart er det slutt på en æra.

– Alle ting har sin tid, sier Skedsmo-mannen, som etter cupfinalen i morgen etter alt å dømme har kommentert sin siste fotballkamp.

– Jeg er bare takknemlig for alt jeg har fått være med på. Det har vært en eventyrlig reise.

Arne Scheie deler sine beste fotballminner! Hva er din toppliste over fotballkamper? Fortell i kommentarfeltet!

– Uvirkelig

RB Helg møter ham i et NRK-bygg hvor et gedigent bilde av romerikingen henger på hedersplass blant andre historiske tv-profiler. Ansiktet hans finnes også på frimerker, og han synes det er noe uvirkelig over det hele.

– Jeg er bare en enkel gutt fra Skedsmo. Jeg får bare si jeg er smigret, sier 69-åringen, som i noen tiår, da kun én kanal viste kamper, hadde et navn som nesten var synonymt med fotballkommentering.

Etter vinterens hoppsesong er det imidlertid slutt etter 43 år i statskanalen. Jobben har blitt en livsstil, en del av sjelen hans, og det blir nok tøft ikke å møte kollegene hver morgen. Samtidig har andre klart overgangen før ham.

– Dessuten er det de som sier at man får mer å gjøre som pensjonist, begynner han med en entusiasme og innlevelse ikke ulik den du hører på tv.

– Jeg vet ikke om de juger. Men nå kan jeg snart bare gjøre ting som jeg er interessert i, drive med hobbyer og interesser.

Om det innebærer å se enda flere fotballkamper, skal være usagt. Ifølge kona er ikke det mulig, forteller mannen, som tipper at han ser én kamp i snitt hver dag.

Tur med Tommy

Sportsentusiasten begynte tidlig å kombinere jobb og interesser ved å levere fotball- og hoppreferater til RBs forløper Akershus Arbeiderblad, samt Aftenposten, som hadde sin egen såkalte romeriksredaksjon. Tidlig på 70-tallet var han imidlertid utdannet adjunkt. Med norsk, statsvitenskap og historie som spesialitet skulle han bli lærer, men en dag la han ut på en tur som fikk ham på andre tanker.

Sammen med kompisene Tom Lund og Per Wahl kjørte Scheie fra Lillestrøm til Bodø, slik at LSK-legenden med flyskrekk kunne få spille en ungdomslandskamp. Og i løpet av de godt over 100 milene hver vei overbeviste kameratene unge Scheie om at han burde gjøre et forsøk på å få seg jobb innen sitt store lidenskapsfelt.

-– Jeg var ung, fri og tenkte at jeg ikke hadde så mye å tape, forteller han.

Loggfører alt

I 1971 fikk han tilslag på et NRK-vikariat. September samme år dekket han sin første kamp som reporter i kampen mellom Viking og Sarpsborg med Drillo på laget, og et års tid senere fikk han fast ansettelse.

– Men jeg hadde ingen forhåpninger om å bli kommentator, påpeker han.

Siden har han kommentert blant annet ni fotball-VM og 870 kamper på direkten, opplyser mannen som er kjent som et vandrende leksikon i fotballfakta og statistikk.

– Jeg møtte en gang en svensk journalist som mente man burde loggføre det man dekket, slik at man kunne gå tilbake og finne linker.Og under en togtur til Norwich lærte jeg at man alltid måtte kjøpe lokalavisene. Det var der man fikk skikkelig informasjon og kunnskap om lagene.

Skedsmo og Lillestrøm

Hva husker han så best? Hva er de beste fotballminnene? De største opplevelsene direkte på lufta?

Før fotball ble vanlig på tv, fulgte Scheie den engelske ligaen over radioen hjemme på Skedsmo. Det var stort å spise lunsj med Manchester Uniteds manager Ron Atkinson. Han har også møtt den kjente radiokommentatoren Brian Moore, som knapt kunne tro at det satt folk i Norge og hørte på BBC på 60-tallet. Det nære er allikevel viktigst for Scheie, som etter at han flyttet til Oslo, irriterer seg over at RB kommer i postkassa først dagen etter.

– Skedsmo er favorittlaget, så kommer Lillestrøm. Det er lov å ha et lag nummer to, slår han fast.

Under første runde av cupen i år fikk han så muligheten til å kommentere sine favorittlag.

– Det var nesten ikke til å tro, sier Scheie, som først de senere år har gått ut offentlig med hvem han holder med.

Selv om det ikke var noen hemmelighet, har han tidligere heller prøvd å dysse det ned. Etter FA-cupfinalen mellom det engelske favorittlaget hans Manchester United og Arsenal i 1979 minnes han en telefon fra en som lurte på om det var mulig for en kommentator å holde så mye med et lag.

– Han trodde at jeg holdt med Arsenal, forteller han og ler.

Men Manchester United er ikke med når han skal rangere sine største øyeblikk som fotballkommentator.

– England og Lillestrøm er spesielt for meg. EM og VM betyr også mye, forteller Scheie, som har laget en topp-ti-liste for RB.

– Jeg tror de fleste stort sett husker hvor de var disse dagene.

Hva er din toppliste over fotballkamper? Fortell i kommentarfeltet!