– Dette er en enorm tillitserklæring som gir meg motivasjon til å bli i politikken, sier Venstres andrekandidat i Akershus. Raja er for tiden på ferie i Kroatia, blant annet for å tenke gjennom sin videre politiske løpebane.

– Jeg har vært uten lønn i fire måneder og drevet valgkamp nesten døgnet rundt. Skal jeg fortsette, må det være realistisk.

– Du stiller om fire år hvis du får førsteplassen?

– Det tenker jeg ikke på. Borghild Tenden er vår kandidat, sier Raja som vil møte på Stortinget i perioder som varamann.

SE DETALJERT LISTE OVER TILLEGSSTEMMENE TIL POLITIKERNE HER

Utypisk Dahl

André Dahl er nummer to på lista over populære politikere.

Mer enn 1.800 velgere har kumulert Høyre-mannen som tidligere i år tapte nominasjonskampen om den trygge tredjeplassen på partiets valglista.

Takket være Høyres framgang i innspurten, beholdt han likevel stortingsplassen som fjerdemann.

– Dette er veldig hyggelig. Jeg har fått mye tilbakemeldinger fra folk som ikke har stemt Høyre før som synes jeg tar opp viktige saker. Jeg kan nok ha fått noen tilleggsstemmer fordi jeg ikke akkurat oppfattes som en typisk traust Høyre-mann, sier Dahl som synes velgerne burde hatt mye større innflytelse på valglistene. I dag er det partienes nominasjonsmøter som bestemmer alt.

Skinnordning

– Minst halvparten av velgerne må gjøre nøyaktig samme endring, hvilket i praksis aldri skjer. Dermed blir rekkefølgen på partiene nominasjoner alltid stående ved stortingsvalg, forklarer valganalytiker Svein Tore Marthinsen fra Fet.

I kommunevalg får imidlertid endringene på listene konsekvenser, og i 2007 rettet 40 prosent av velgerne på listene.

– 10,6 prosent av velgerne i Akershus har endret på stortingslistene i år. det er en høy andel når man vet at endringene ikke får noen praktiske konsekvenser, sier Marthinsen.

Strøket mest

– Aps førstekandidat Anniken Huitfeldt er på stryketoppen med 2.900 strykninger. Hvorfor?

– Fordi hun er høyt profilert. Alle som er det, får mange strykninger, men også mange kumuleringer. Er man mye i mediebildet, blir man elsket av noen og hatet av andre.