Politianmelder Maxbo for å ha påskeåpent

ANMELDES: Maxbo, her ved administerende direktør Tom Borthen i kjedens nye varehus på Hvam i Skedsmo.

ANMELDES: Maxbo, her ved administerende direktør Tom Borthen i kjedens nye varehus på Hvam i Skedsmo. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Handel og kontor mener byggvarekjeden Maxbo bryter loven om helligdagsfred når de holder åpent i butikken sin på Hvam hele påsken.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Fagforeningen Handel og kontor (HK) politianmeldte langfredag byggvarekjeden Maxbo fordi de holder åpent hele påsken, melder NRK Dagsrevyen.

– Vi mener Maxbo bryter loven om helligdagsfred når de holder åpent på søndager og helligdager i sin butikk på Hvam. Derfor valgte vi å anmelde butikkjeden i dag, sier avdelingsleder for informasjon, organisasjon og samfunnskontakt Ove Magnus Halkjær i HK til rb.no.

Hva mener du om søndagsåpne butikker? Diskuter nederst i saken!

– Demonstrativt

Halkjær hevder at Maxbo holder åpent på Hvam for å demonstrere mot uklart lovverk.

Maxbo-naboen Plantasjen har nemlig lov til å holde åpent på søndager og helligdager, på grunn av en unntaksbestemmelse i loven for butikker som "i det vesentlige" selger planter og hageartikler.

– Maxbo mener Plantasjen spiser seg inn på deres marked, og holder derfor åpent også på søndager og helligdager. Det er kun butikken deres på Hvam som holder åpent disse dagene. Som "alibi" har de tatt inn noen planter i butikkens varesortiment. Dette holder ikke, mener Halkjær.

Han påpeker at HK først og fremst er ute etter å ivareta de butikkansattes beste.

– De har rett til ferie, og vi mener det bør være et strengt lovverk som regulerer butikkenes mulighet til å holde søndags- og helligdagsåpent. Dessuten bør jo kundene ha nok av tid ellers i året til å handle, sier han.

Avviser påstander

Administrerende direktør Tom Borthen i Løvenskiold Handel, som eier Maxbo, avviser på sin side at butikkjeden demonsterer mot loven.

– Slik loven er nå mener vi at vi er innenfor regelverket for å holde butikken vår på Hvam åpen på søndager og helligdager, sier Borthen til rb.no.

Han har ennå ikke sett anmeldelsen fra HK, men sier Maxbo tar det alvorlig at de er anmeldt.

– Det er ikke hyggelig å bli politianmeldt. Men vi skal forholde oss til dette på en profesjonell måte, sier direktøren.

Maxbo og andre butikker har imidlertid blitt anmeldt for søndagsåpne butikker tidligere.

– Hver gang har det endt med at politiet henlegger saken. Myndighetene hevder lovverket er klart nok. Men politiet mener tydelig vis at det ikke er så veldig klart, sier Borthen.

Hva mener du om søndagsåpne butikker? Diskuter nederst i saken!

Protesterte

Maxbo og flere andre kjeder mente i 2008 at Plantasjen har en konkurransefordel ved at de kan holde åpent på søndager.

Plantasjen selger mye av det samme som byggekjedene i tillegg til planter, ble det hevdet.

– Jeg leverte i 2008 inn et forslag til en forskrift i loven som skulle definere hvor stor del av varesorimentet som måtte være planter og hageartikler for at man skulle kunne holde søndagsåpent. Med krav om for eksempel 90 prosent hage- og planteartikler ville heller ikke Plantasjen kunne holde åpent, sier Borthen til rb.no.

Artikkeltags