Plagsom flom-mygg på vei!

SISTE STIKK: Insektsforsker og myggekspert Reidar Mehl minner om at det fortsatt er mye igjen av sommeren og at myggen kommer. FOTO: MIMSY MØLLER

SISTE STIKK: Insektsforsker og myggekspert Reidar Mehl minner om at det fortsatt er mye igjen av sommeren og at myggen kommer. FOTO: MIMSY MØLLER

Artikkelen er over 8 år gammel

Trodde du årets sommer skulle bli en myggfri fornøyelse, fordi blodsugeren har glimret med sitt fravær hittil? Feil. Nå kommer flommyggen!

DEL

Plageånden som svirrer rundt ørene dine når du skal sove, suger blod ut av kroppen din og etterlater en kløende liten kul i huden, har til manges glede vært nærmest fraværende de fleste steder på Romerike og resten av Østlandet hittil i år.

Knusktørt vær tidlig på våren sørget for å ødelegge myggens klekkingsforhold.

– Når myggen legger egg er den avhengig av dammer i skogen i april som ikke tørker ut før i juni, for at eggene skal klekke. I år har våren vært for tørr til dette, sier den pensjonerte insektforskeren og myggeksperten Reidar Mehl til Romerikes Blad.

Liker seg også i sola

Nå ser det imidlertid ut til at den myggfrie idyllen skal briste likevel:

Etter tørrværet som tidligere i år skapte skogbrannfare, kom som kjent vårens andre plageånd – flommen. Og, ikke nok med det, nå som flommen endelig har funnet det for godt å trekke seg tilbake, står den såkalte flommyggen for tur.

Dermed er det bare å forberede seg. Ifølge Mehl er nemlig flommyggen enda «verre» enn den mer vanlige skogsmyggen.

– Mens skogsmyggen liker seg best om kvelden og i skyggen, angriper flommyggen like gjerne i sollys midt på dagen. Flommyggen er mer plagsom, forklarer eksperten som har forsket på mygg i en årrekke.

Har du merket at myggen er borte? Hvordan beskytter du deg mot blodsugeren? Del dine tanker og råd nederst i denne artikkelen!

Flytter på seg

Det er spesielt rundt Øyeren flommyggen klekkes, men også langs Vorma og Glomma vil den komme i stort monn, lover Mehl.

– Flommyggen kommer på flate marker der det dannes dammer. I områdene der det har vært flom vil det nok utover sommeren kunne betegnes som myggår i år, sier Mehl.

Forskeren advarer imidlertid folk som ikke bor i flomområdene også:

– Selv om den klekkes i områdene der det har vært flom, oppsøker flommyggen gjerne andre miljøer også. Den kan dukke opp i boligfelter og andre steder langt unna vann. Men når den skal legge egg, returnere den til stedet der den ble klekket.

– Dårlig nytt

Også andre myggeksperter mener det ligger an til å bli myggår flere steder, særlig dersom temperaturene blir høye.

– Man kan si at det er dårlig nytt for de som ikke liker myggen, sier insektforsker Torbjørn Ekrem ved NTNU Vitenskapsmuseet til nrk.no.

Han peker også på at regnet og flommen som har herjet flere steder den siste tiden har bedret levevilkårene for myggen.

– Småpytter og slikt med stillestående vann er veldig fine områder og oppvekstvilkår for stikkmyggen, sier Ekrem.

Tips og råd

Når myggen først kommer i flokk, er gode råd dyre. Det finnes et utall muligheter å beskytte seg mot insektet på, men ikke alle er like gode.

Folkehelseinstituttet anbefaler olje, stift, servietter, spray og roll-on til å smøre på huden. Kjerringråd om at hvitløk eller B-vitaminer mener Folkehelseinstituttet imidlertid er helt nytteløst, og det samme med «de elektriske apparatene som lager ultralyd, og selges til bruk mot mygg». Om natten anbefales myggnett over sengens som den beste løsningen.

Selv om han har forsket på og levd side om side med myggen i mange år, har heller ikke Reidar Mehl frikort fra myggstikk. Hans råd er imidlertid like enkelt som det er vanskelig å følge:

– Ikke oppsøk steder med mye mygg.

Siste stikk er dermed trolig ikke stukket.

Artikkeltags