Et til nå ukjent vitne, en telefonsamtale til feil person, og opplysninger med forgreininger til utlandet.

Privatetterforsker Tore Sandberg tror svaret på Orderud-drapene kan ligge i diplomatsporet.

Fikk telefonsamtale

– Anne er blitt henrettet.

Slik lød beskjeden til det til nå offentlig ukjente vitnet fra en ukjent mann flere timer før det ble bekreftet at Anne Orderud Paust var blitt drept på Orderud gård på Sørumsand.

Beskjeden skal ved en feiltakelse ha blitt ringt inn til vitnet rundt klokka 09.00 den 23. mai 1999 – samme dag som Kristian Orderud, Marie Orderud og Anne Orderud Paust ble funnet skutt og drept inne i kårboligen.

Telefonoppringningen ble ifølge privatetterforsker Tore Sandberg aldri etterforsket seriøst av politiet.

Den skal heller ikke finnes i etterforskningsmaterialet i Orderud-saken.

Hør radiointervjuet med Sandberg lenger ned, og se reportasjen fra TVRomerike nederst i saken.

– Åpenbar feiltakelse

Sandberg er i ettertid blitt kontaktet av vitnet – en mann han ikke ønsker å oppgi navnet på.

– Oppringningen var åpenbart en feiltakelse. Etter å ha formidlet beskjeden om at Anne var blitt henrettet, spurte mannen som ringte om navnet til vitnet og om han hadde vært på et bestemt sted i utlandet. Vitnet svarte at innringeren både hadde navnet riktig og at han hadde vært på det aktuelle stedet. Da innringeren spurte om han hadde jobbet ved en utenlandsstasjon, svarte vitnet avkreftende. Den ukjente mannen hadde rett og slett ringt feil person, men vitnet hadde åpenbart samme navn som den personen beskjeden var ment for, forklarer Sandberg.

En times tid senere fikk det samme vitnet nok en oppringning der ordlyden i telefonsamtalen var stort sett den samme.

Sandberg mener tidspunktene for de to mystiske oppringningene gir en klar indikasjon på at noen visste om trippeldrapet før alle andre.

Politiet fikk nemlig ikke melding om dødsfallene før klokka 11.03 samme dag – rundt to timer etter den første mystiske telefonsamtalen fant sted.

Og klokka var rukket å bli 11.59 da den første NTB-meldingen tikket ut i offentligheten.

– Og det tok mange timer til før navnene på de drepte ble offentlig kjent. Det betyr at innringeren visste at Anne Orderud Paust var drept før hun ble funnet, og det er ikke helt uinteressant, sier Sandberg.

LES MER: Kristin: – Per og Veronica drepte de tre!

Jobbet med navnebror

I ettertid har Sandberg sporet opp flere som har vært ansatt ved de utenlandsstasjonene der Anne Orderud Paust har jobbet.

– Og jeg har funnet ut at det på et angitt tidspunkt jobbet en mann med det samme navnet som vitnet ved en av utenlandsstasjonene, forteller Sandberg, som imidlertid heller ikke vil røpe hvor i verden utenlandsstasjonen befinner seg.

Selv mener Sandberg opplysningene gjorde at kroppstemperaturen hans steg med et par grader.

– Opplysningene peker i hvert fall i en annen retning enn gårdstvisten som motivet for trippeldrapet.

Og Sandberg hevder i tillegg at han sitter på andre spor som peker i retning av diplomatsporet.

– Det finnes flere elementer rundt etterforskningen som jeg ennå ikke vil offentliggjøre detaljer rundt. Men jeg kan si at sporene går i retning av å ha forgreininger utenfor Norge. Og ingen av de nye opplysningene jeg har fått er knyttet til Per eller Veronica. Derimot har opplysningene en arbeidstilknytning til Anne Orderud Paust. sier han.

Blant annet peker han på at det sommeren 1998 – under ett år før trippeldrapet – ble gjennomført to attentatforsøk mot ekteparet Paust.

– Jeg synes omstendighetene rundt attentatforsøkene burde vært mer ettergått av politiet.

– Polititabbe

Sandberg mener også at politiets umiddelbare konklusjoner rundt motivet for trippeldrapet kan ha gjort at vesentlig informasjon gikk tapt.

Blant annet gjelder det den mystiske telefonsamtalen Sandbergs nye vitne mottok flere timer før det ble kjent at Anne Orderud Paust var blant ofrene.

For på en pressekonferanse på Lillestrøm politistasjon klokka 16.30 23. mai 1999, offentliggjorde daværende konstituert politimester Asbjørn Gran at gårdsstriden var et mulig motiv for drapene.

Det mener Sandberg var en klar polititabbe.

– Det var helt uhørt av politiet å gi troverdighet til et motiv så tidlig. Selv om det hadde vært riktig, så kunne de umulig hatt dekning for det da. De låste seg dermed til kun ett mulig motiv, mener privatetterforskeren.

Og dette skal også ha vært den direkte årsaken til at det ukjente vitnet ikke gikk til politiet med en gang.

– På pressekonferansen sendte politiet signaler om at løsningen var klar, og dette formidlet mediene. Dermed hindret de i realiteten denne informasjonen fra å komme fram med en gang. Etter hvert – og fortsatt på et tidspunkt der politiet kunne gjennomført telefonkontroll – kontaktet vitnet likevel politiet. Polititjenestemannen skal imidlertid ha virket mindre interessert, og noen forklaring fra vitnet ble aldri tatt opp, sier Sandberg.

Skulle opplysningene stemme, så var det Anne Orderud Paust som var målet i kårboligen.