Pappa kan snart få pleiepenger

Artikkelen er over 13 år gammel

Både mor og far kan få pleiepenger når barnet er på sykehus allerede fra neste år. Det lover stortingspolitiker Sonja Sjøli (H).

DEL

Onsdag besøkte den tidligere jordmoren Akershus Universitetssykehus (Ahus) for å snakke med pappa Boye Kristenstuen og de sykehusansatte om deres erfaringer.

Dagens regler sier at begge foreldre ikke får pleiepenger når barnet havner på sykehuset, med mindre det er alvorlig sykt. Som oftest tilfaller pleiepengene mor. Det mener Boye Kristenstuen er urettferdig og diskriminerende.

– Dette er et opplagt område. Det må være like rettigheter for mor og far, sier Sonja Sjøli.

For restriktiv

Sonja Sjøli mener Stortinget må legge føringer som gjør det mulig å ta hensyn til hele familien når et barn havner på sykehus. Hun ønsker innspill fra fagmiljøet om dagens støtteordning er for restriktiv.

Høyrepolitikeren vil umiddelbart ta opp saken både med Arbeids- og sosialministeren og helse- og omsorgsministeren. I tillegg vil hun komme med forslag til regelendringer i forbindelse med høstens statsbudsjett. Hun vil ta kontakt med Prematurforeningen for å få deres erfaringer.

– I løpet av neste år bør det være resultater. Hadde det vært snakk om bevilgninger på én milliard hadde det vært verre, men dette handler ikke om penger, men å gi foreldre mulighet til å være der for barna og hverandre. Jeg er trygg på at vi vil få flertall på Stortinget for dette, sier Sjøli.

Glad for besøket

Foruten Sjøli og Beate Heieren Hundhammer (H) i Sosialkomiteen deltok også sykehusledelsen og en rekke fagpersoner på onsdagens møte.

Diskusjonen viser hvor komplisert dagens regelverk er.

– Vi må forholde oss til reglene og den medisinske vurderingen. Et barn er alvorlig sykt når minst to organsystemer må ha behandling. Et prematurt barn som bare får pustehjelp er ikke alvorlig syk, og det er ikke nok til at begge får pleiepenger. Vi kan ikke omdefinere hva et alvorlig sykt barn er, sier avdelingssjef Jan-Petter Odden på Barneavdelingen. Det må i så fall politikerne gjøre. Både han og administrerende direktør Erik Kreyberg Normann på Ahus er glad for at politikerne tok seg tid til et besøk.

– Det er viktig at vi raskt ser på dette nå, når Stortinget tar saken, påpeker Normann.

Engasjerer som mor

Sonja Sjøli tok tak i saken etter at Boye Kristenstuen frontet fedrenes kamp for å få pleiepenger på lik linje med mor. Tvillingene hans kom ti uker før tiden. Jenta holdt på å stryke med og har i dag et mildt handikap, mens gutten er helt frisk.

– Jeg var "heldig" at den ene tvillingen fikk hjerneblødning, for da fikk også jeg pleiepenger, forteller Kristenstuen fra Lillestrøm. Ikke alle får det.

Han hadde ikke krefter til å ta opp saken den gangen. Selv nå, to år etter, er det tøft.

– Vi gutta føler oss satt ut. Vi vil være til stede for mor og barn og ha samme mulighet til å involvere oss, sier tvillingpappaen.

Sjøli roser hans engasjement, og sier hun tar saken fordi den engasjerer henne både som mor, jordmor og politiker.

– Jeg er var i forkant av valgkampen med å besøke institusjoner, men halvparten av jobben min er å dra rundt og snakke med folk. Jeg har alltid hatt et brennende engasjement for dette fagområdet, sier den tidligere verdensjordmoren. Nå havner saken i Stortinget.

Artikkeltags