Gå til sidens hovedinnhold

På sykkel i eventyrland

Artikkelen er over 12 år gammel

Grønne jorder, gamle tømmerbygninger og en riksløve på sykkeltur er som hentet ut fra eventyrenes verden.

Med Eidsvollsbygningen som utgangspunkt er dagens sykkelløype en reise gjennom både Norgeshistorien og det billedlige naturlandskapet i Eidsvoll. Grønne jorder ligger som tepper langs veien, og et og annet sted inni mellom beiter det noen kuer. Det eneste som bryter med idyllen er bilene som suser forbi, mange i stor fart.

Løypa har en avstikker til Eidsvoll bygdetun, som er verdt en tur innom. Gamle trebygninger ligger omslynget av et lite vann og grønne enger med blomster på. Her kan man skru tiden tilbake til 1700 og 1800- tallet. Om man ønsker kan man slappe av med matpakka på en av de mange krakkene i området, eller man kan kjøpe seg en is eller gammeldagse sukkertøy i landhandleriet.

Sykkeltur i løvedrakt

Ved EIdsvollsbygningen er det skuespillere som tar publikum med på ulike omvisninger i og ved bygningen. Romerikes Blad får møte tjenestejenta Marte som spilles av Anne-Christine Torstensen (20), Tomas Konow som spilles av Erik Tande Håland (20) og Jorun M. H. Skryseth som befinner seg inne i riksløvekostymet. Til ære for Romerikes Blad blir de gjerne med på sykkeltur.

– He he, det er ikke så lett å sykle i løvekostyme, men dette går bra, sier Skryseth og setter utfor en bratt gresslette.

Erik Tande Håland forteller at han bor ved Sagbyen i Eidsvoll og at han ofte sykler til jobb.

– Det som er fint er at det er lite oppoverbakker på den strekningen jeg sykler til jobb, og det er fint, sier Håland.

Sykler til jobb

I kafeen i Wergelands hus ved Eidsvollsbygningen jobber May Brit Solum (20), som er en skikkelig sykkelfantast.

– Jeg sykler til jobb hver dag uansett vær. Det er deilig å sykle til jobb, fordi da får man en fresh start på dagen, samtidig som man får mosjon. I tillegg er det veldig miljøvennlig å sykle, sier hun.

Siden hun er på jobb får hun ikke vært med og syklet løypa på om lag 10 kilometer som går opp via Dønnumskia, opp til Eidsvoll bygdetun og Trondheimsveien tilbake til Eidsvollsbygningen. Likevel kan hun uttale seg om sykkelturen.

– Jeg bor ikke så langt fra bygdetunet, og sykler deler av denne løypa til jobb. Sykkelrunden som er lagt opp er en fin runde, og er akkurat passe lang for en familietur. Det er også veldig flott på bygdetunet om man ønsker å ta en tur innom der, sier hun.

For store og små

Solveig Dahl (36) fra Eidsvoll jobber som formidler ved Eidsvollsbygningen, og hun kan fortelle at det er noe for enhver smak ved Eidsvollsbygningen.

– Vi har skuespillere som tar de besøkende med på en omvisningsrunde sett gjennom øynene til rollefigurene deres. Omvisningsrundene skjer hver halv time, og man kan selv velge hvilke rollefigurer man skal være med på tur. Disse turene er ganske korte, og den lengste omvisningsturen vi tilbyr er 40 minutter lang, sier Dahl.

Hun forklarer at riksløven er en ny rollefigur i år, og han har som oppgave å passe på Prins Christian Frederik. Hun mener at en omvisning med riksløven eller tjenestejenta Marte er de mest barnevennlig omvisningene de har.

Nå er det bare å finne fram sykkelen og legge ut på en sykkeltur inn i eventyrenes verden. Husk å passe opp for bilene langs veien.


Vis Historisk sykkelrute på Eidsvoll i et større kart