Ordfører Bang er død

DØD: Ordfører i Nannestad fra 1995 til 2007, Hans Fredrik Bang, døde denne uken etter et langt sykeleie. Ordføreren har satt spor etter seg. FOTO: GEIR EGIL SKOG

DØD: Ordfører i Nannestad fra 1995 til 2007, Hans Fredrik Bang, døde denne uken etter et langt sykeleie. Ordføreren har satt spor etter seg. FOTO: GEIR EGIL SKOG

Artikkelen er over 9 år gammel

Ordfører i Nannestad gjennom 12 år, Hans Fredrik Bang, er død. Han ble 66 år gammel.

DEL

Etter et langt sykeleie døde Hans Fredrik Bang på Nannestad sykehjem onsdag denne uken.

Han blir husket som en snill mann og erfaren politiker for Senterpartiet. Han satt med ordførervervet gjennom de 12 mest hektiske årene Nannestad har opplevd fra 1995 til 2007.

– Han var svært stolt når han representerte Nannestad. Jeg er glad vi fikk laget det ordførerkjedet i hans regjeringstid, sier Hanne Mæland (H). Hun satt som varaordfører sammen med Bang i åtte år, fra 1995 til 2007.

Hans Fredrik Bang stilte ikke til gjenvalg i 2007.

– Jeg har bestemt meg for å gjøre noe annet, eller trekke meg tilbake, sa han til Romerikes Blad i 2006.

Stolt

– Hans Fredrik Bang ville det beste for innbyggerne i Nannestad, sier Bjørg Ulrichsen, som hadde Bang som sjef i mange år.

– Hva etterlot han seg som ordfører?

– Nannestad hadde en kjempeutfordring etter flyplassvedtaket, men han gjorde en god jobb med renovering og bygging av skoler og barnehager. Det er også han som er mannen bak visjonen "ei grønn bygd i vekst", sier Hanne Mæland.

– Hans Fredrik ønsket vekst, og det var ikke alltid like lett for en Sp-politiker, sier Mæland.

Foregangskommune

Nannestad var også tidlig ute med miljøtankegangen, og Bang ivret sterkt for at alle kommunale bygg skulle tilknyttes fjernvarmeanlegget som ble etablert i hans tid.

– Det skjedde svært lite i Nannestad før vedtaket om Gardermoen ble banket; vi fikk knapt solgt ei tomt, sier Mæland.

– Men etter vedtaket ble turboen koblet inn, og vi var en flyplasskommune gjennom alle de 12 årene Bang var ordfører. Det var utfordrende å være ordfører i Nannestad i de årene. Det var mye å håndtere, men han var en erfaren og rutinert politiker, sier Mæland.

Videregående skole

I sitt siste intervju i Romerikes Blad sa Bang at det var viktig å slippe til yngre krefter i politikken.

– Men jeg brenner fortsatt for bygda, sa han.

Han trivdes godt med å være ute og representere bygda, og han åpnet mange prosjekter i løpet av sine 12 år som ordfører.

Han var også stolt av å få være med på å etablere en videregående skole i bygda.

Bang bidro også sterkt til at realfag-prosjektet Newton fikk luft under vingene ved Nannestad videregående skole. Som ingeniør var han opptatt av det faget, og han bidro ifølge prosjektleder for Newton, Snorre Nordahl, mye med sitt engasjement og sine kontakter.

– Hans Fredrik var en familiemann, og det som er mest leit å tenke på er at han fikk så liten tid med barn og barnebarn etter at han ga seg som ordfører, avslutter Hanne Mæland.

Hans Fredrik Bang begraves torsdag neste uke.

Artikkeltags