Først skapte Sigrid Bonde Tusvik voldsomme reaksjoner da hun i TV-showet «Sigrid blir mamma» sa at hun ikke ville ha et barn med Downs syndrom og derfor tok tre ultralyder. Sist torsdag snakket komikeren om det samme temaet under en sketsj i TV 2-programmet «Torsdag kveld fra Nydalen».

«Du er jo helt ute da, Jan Thomas. Fy f... Har du Downs syndrom, eller? Hør på meg, a. Hør på meg. Jeg tørr å tøyse med vitser om tabubelagte temaer», sa Bonde Tusvik.

Det fikk trebarnsmamma Tove Margrethe Fjellvang Lie fra Eidsvoll og flere andre til å se rødt (se undersak). Fjellvang Lie er mamma til Angelika (7) med Downs syndrom.

– Jeg reagerer kraftig på språkbruken. Den er helt bevisstløs, og utspillene oppleves som mobbing. Det er uendelig stygt og nedverdigende å mobbe de svakeste gruppene i samfunnet. Slike forsøk på humor på andres bekostning oppleves som søppel, sier Fjellvang Lie til Romerikes Blad.

På sin egen Facebook-profil retter hun krass kritikk mot TV-profilen.

SIGRID BONDE TYSVIK: – Jeg er lei meg og beklager

Innlegg «likt» av 111

«Sigrid Bonde Tusvik, du kan gi deg nå! Du trenger ikke å fortsette å snakke nedlatende om eller harselere med Downs syndrom. Visst har vi ytringsfrihet i landet vårt, men vi snakker om en svakere stilt gruppe som også ser på programmet ditt og forstår», skriver hun blant annet i innlegget, som i går ettermiddag hadde fått 111 «liker», 37 kommentarer og blitt delt 23 ganger.

– Som mor til Angelika blir jeg selvfølgelig ekstra berørt reint personlig. Men på riksdekkende tv må vi kunne forlange at slikt ikke skjer, sier Fjellvang Lie.

– Hva tenker du om at Bonde Tusvik selv ikke vil ha barn med Downs syndrom?

– Bonde Tusvik kan i grunnen si og tenke hva hun vil. Men hun har jo ikke peiling på hva hun snakker om. De som diskuterer med store ord om abort og seleksjon, burde lyttet mer til dem som har erfaring, for de aller fleste har ikke peiling på hva de snakker om. Hvem blir de neste vi skal utrydde? De svaksynte? De hjertesvake? De døve? Eller de med rødt hår?

Onsdag kveld fikk RB bli med Angelika på danseøvelse på Eidsvoll Ballettsenter. Storesøster Selene (15) var også med.

– Det er så gøy. Å danse, altså, sa Angelika rett før hun gikk inn i dansesalen.

72.000 følgere

Vel inne i rommet fant Angelika seg raskt til rette. Hele tiden med Selene som viktig støttespiller ved sin side. Storesøsteren har opprettet en egen side på videotjenesten «Vine». Før sommeren hadde denne noen få følgere. I går ettermiddag hadde den passert 72.000. Årsak?

– Selene begynte å legge ut filmer av seg selv og lillesøster Angelika. Hun ville vise folk hvordan det er å leve med Downs syndrom. Interessen har vært helt enorm. Det har tatt helt av, sier mamma Tove.

Store hopp, små hopp. Ned på gulvet. Opp igjen. Musikken runger. Her er det bare å kaste seg med. Angelika smiler i det hun løper forbi.

SE VIDEO HER!

– Ta bilder, da, sier hun.

I den andre enden av rommet sitter mamma Tove. Hun visste ikke at den ene av tre døtre hadde Downs syndrom. Ikke før hun fikk holde det nyfødte barnet på sykehuset.

– Du kan nesten skrive bok om alt hun har tilført familien. Hun har gitt hverdagen dimensjoner vi ikke visste fantes. Det er selvfølgelig utfordringer å ha et barn som er annerledes og det krever andre ting av oss, men hun gir oss en helt unik reise hver eneste dag. Angelika lever så i nuet, er så spontan og deler så mye kjærlighet at vi andre bare kan beundre henne. Verden hadde blitt et bedre sted om alle hadde et så stort hjerte som henne, sier 45-åringen.

Angelika kommer flere ganger løpende bort. Hun smiler og ler.

– Du ser selv hvor spontan og imøtekommende hun er. Når livet er tøft, hardt og vanskelig får Angelika oss til å stoppe opp og se hva som er viktig, sier mammaen.

Nå inviterer hun Sigrid Bonde Tusvik hjem til seg og familien.

– Da kan hun kanskje lære noe og få dypere refleksjoner. Hun skulle bare visst hva hun går glipp av, sier Tove Margrethe Fjellvang Lie.