Gå til sidens hovedinnhold

Opplevelsesrik rundtur i sykkelbyen

Artikkelen er over 12 år gammel

Planlegger du å dra på sykkeltur i Skedsmo, kan du gjerne sette av en hel dag. Her er det nemlig flust av aktiviteter og severdigheter å besøke på veien.

Frode Hofset er en aktiv syklist og samferdselsingeniør på planavdelingen i Skedsmo kommune, med blant annet ansvar for sykkelprosjektet i kommunen. Han viser oss hvorfor Lillestrøm kan bære tittelen årets sykkelby med rette.

– Vi prøver å tilrettelegge så godt vi kan for syklister i kommunen, sier Hofset, som har vært med på å utarbeide sykkelkartene som du finner på kommunens hjemmesider.

Her finner du også oppdaterte nyheter om kommunens sykkelprosjekter.

Får dagens trim på sykkel

Hofset var tidligere en aktiv jogger, men skader i rygg og knær gjorde at han tok sykkelen fatt. Nå benytter han sykkelen til jobb, hver dag hele året.

– Det er oppkvikkende med litt trim før jobben. Mange går inn på treningssentrene for å trene men da får man ikke med seg gåsungene, sier Hofset og nikker til en familie ender som svømmer fredfullt forbi på Nitelva.

Les om flere sykkelsaker her!

På sykkelveien fra Nebbursvollen treffer vi både store og små som nyter naturen på sykkel. Jonas Toftenes Gilleberg (3) fra Lillestrøm er på tur med morfar på gul sykkel med støttehjul og matchende byggmester Bob hjelm. Liv Solli Hansen og Trond Hansen benytter også det gode været til en sykkeltur langs Nitelva.

– Vi har syklet fra Rælingen der vi bor, til Strømmen og hit, forteller Liv, som synes det er fint å sykle i området rundt Lillestrøm.

Vil bli enda bedre

Syklistenes Landsforening og om lag 6.000 brukere av landets sykkelnett i byer og tettsteder heiet fram Lillestrøm under foreningens avstemning i fjor.

Til tross topplasseringen mener Hofset at Lillestrøm har forbedringspotensial. Og kommunen jobber stadig med nye planer for å bedre.

– Vi prøver å øke framkommeligheten på sykkel og å utfylle sykkelveinettet.

Som aktiv syklist vet Frode selv hva som er viktig for å tilrettelegge for syklister i kommunen, men han etterlyser hjelp fra publikum for å gjøre Lillestrøm til en enda bedre sykkelby.

– Vi etterlyser folk som pendler til Lillestrøm på sykkel, som kan rapportere om feil eller mangler. Som for eksempel høye fortauskanter, hull i veien eller dårlig asfalt.

Parkeringsvakter på sykkel

Hofset håper at kommunens arbeid for en sykkelvennlig by gjør at flere tar tohjulingen fatt.

– Det er ikke så vanskelig. Du kan ta matvarene på ryggen og barna i sykkelvogn, sier Hofset, som kan komme med mange gode grunner til å velge sykkel framfor bil.

– Det er et bra miljøtiltak. I tillegg lærer man ungene gode fysiske vaner og bedrer trafikkmiljøet.

Hva mener du om sykkelturen? Si din mening!

Sykling lar seg også lett kombinere med bruk av kollektivtrafikk, og kommunen ønsker nå at det skal komme sykkelparkering ved alle busskur. I tillegg slipper man parkeringsproblemer – og ikke minst parkeringsbøter.

– Nå har også parkeringsvaktene begynt å benytte sykler, så de er mer effektive enn noen gang, advarer Hofset. Og det i seg selv er kanskje en god nok grunn til å la bilen stå.