Nytt håp for ME-syke

BEDRE: - For første gang siden jeg ble syk er jeg overbevist om at jeg vil bli helt frisk, sier ME-syke Frode Krisner (23). FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

BEDRE: - For første gang siden jeg ble syk er jeg overbevist om at jeg vil bli helt frisk, sier ME-syke Frode Krisner (23). FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I samarbeid med professor Kenny De Meirleir, har Lillestrøm Helseklinikk tatt i bruk en ny metode for utredning og behandling av kronisk utmattelsessyndrom (ME).

DEL

– For første gang etter at jeg ble syk, er jeg overbevist om at jeg skal bli helt frisk, sier ME-syke Frode Krisner (23) fra Skedsmokorset.

Sammen med søsknene Katrine (30) og Bjørnar (32) som også lider av ME, har han kjempet i over 16 år for å få hjelp - og bli frisk - i det norske helsevesenet.

Nå håper de at en ny metode for utredning og behandling av ME, utviklet av den belgiske professoren Kenny De Meirleir, skal gjøre dem helt friske.

– Unormalt immunsystem

Problemet for mange ME-syke er ifølge De Meirleir, som har forsket på ME i 20 år, at legene ikke finner årsaken til sykdommen, og derfor ikke kan gi rett behandling.

– I mine øyne er ikke ME en sykdom. Det er en gruppe av veldig syke mennesker med unormalt immunsystem. Hva slags virus eller bakterier pasienten er smittet med, avgjør hva slags behandling man skal ha. Riktig diagnose er avgjørende for å kunne hjelpe disse pasientene, sier De Meirleir til Romerikes Blad.

Lillestrøm Helseklinikk har, som første i Norge, tatt i bruk De Meirleirs metoder for utredning og behandling av ME.

Omfattende prøver

Omfattende pasientprøver tas i Lillestrøm og sendes til Belgia for analyse.

Det letes etter blant annet kroniske infeksjoner, tungmetallforgiftninger, matintoleranse, fruktose- og laktoseintoleranse og ubalanser i tarmbakteriene.

Ut fra prøveresultatene gis en individuelt tilpasset behandling, bestående av antibiotika, virusmedisiner, vitaminer eller mineraler.

– Jeg har hatt mange ME-pasienter som har opplevd ikke å få hjelp. Da jeg ble kjent med professor De Meirleir og hans tilnærming for å finne ut av hva som feiler ME-syke, var jeg ikke i tvil om at dette er noe vi må ta i bruk også i Norge, sier allmennlege og eier av Lillestrøm Helseklinikk, Mette Johnsgaard, til Romerikes Blad.

Forsøkt mye

Gjennom 16 år med ME har Frode Krisner og etter hvert søsknene, forsøkt flere alternative ME-behandlinger. De har også blitt utredet på sykehus. De har også blitt utredet på sykehus.

Men først nå, ett drøyt år etter at Frode traff professor De Meirleir og startet på hans omfattende behandling, er han i bedre form enn på 11 år og bedringen bare fortsetter.

Også søsknene Katrine og Bjørnar har blitt bedre.

– Det er godt å få noe som endelig hjelper. Og det føles nesten rart å ha krefter nok til å gå korte turer på egen hånd. Snart håper jeg å kunne parkere rullestolen helt, sier Frode.

Glade og frustrerte

Foreldrene Kjersti og Harald Krisner er glade for resultatene, men frustrerte over alt ME-pasienter må møte på veien.

– Vi har vært heldige og har funnet leger som har støttet oss, men veien har alikevel vært hard. At ME latterliggjøres og at helsevesenet generelt ikke tar sykdommen på alvor, er en tragedie for ME-syke. Nå håper vi flere i det norske legemiljøet vil ser mer til utlandet, der det finnes mye kompetanse på ME, sier foreldrene.

– Mye å lære av De Meirleir

Professor i pediatri (barnesykdommer), Ola Didrik Saugstad, ved Rikshospitalet mener norsk helsevesen har mye å lære av professor Kenny De Meirleir.

– Når unge mennesker blir liggende i sengen på et mørkt rom i opptil flere år, så må det være en grunn. I Norge blir disse ME-pasientene liggende for lut og kaldt vann, med en forklaring fra helsevesenet om at årsaken er psykosomatisk. De Meirleir gir ikke like lett opp å finne årsaken til sykdommen. Han tar mange prøver som sendes til ulike land, og han finner blant annet infeksjoner, sier Saugstad til Romerikes Blad.

Ifølge professoren er det rundt 15.000 i Norge som lider av ME, og tallet er økende.

– Vi har stor pågang av ME-pasienter. Jeg henviser mange til Lillestrøm Helseklinikk fordi legene der etter min mening jobber etter de mest moderne prinsipper for ME, og på grunn av deres samarbeid med De Meirleir. Grunnen til økningen av ME kan ligge i økt reiseaktivitet, og dermed flere infeksjoner som kan gi ME, sier Saugstad.

– Dette er veien å gå

Leder i ME-foreningen, Ellen Piro, mener metodene som Lillestrøm Helseklinikk og professor Kenny De Meirleir bruker for å utrede og behandle ME er riktig vei å gå.

– En bred undersøkelse med mange ulike prøver for å finne årsaken til sykdommen, og så behandling ut fra dette, er riktig vei å gå. I det offentlige helsevesenet kan det gå flere år før ME-pasienter får en skikkelig utredning hos leger. Slik kan vi ikke ha det, sier Piro til Romerikes Blad.

Nå håper hun at norske politikere og helsemyndigheter skal få øynene opp for mer utenlandsk forskning på ME.

– Norske helsemyndigheter har sovet i timen lenge. Mange andre land er milevis foran oss, så nå er det på tide å våkne.

Artikkeltags