Nye Gamlebyen i Lillestrøm

LETT PÅ TÅ: Seniorene svinger seg i byens sentrum, Edith Grime (t.v., 75) og Marit Sander (78) har en lett dansefot. Her deltar de på seniordansen.

LETT PÅ TÅ: Seniorene svinger seg i byens sentrum, Edith Grime (t.v., 75) og Marit Sander (78) har en lett dansefot. Her deltar de på seniordansen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lillestrøm sentrum har vært igjennom en foryngelse. Nå er beboerne i gjennomsnitt bare 34 år. Samtidig holder den nye bydelen, ti år gamle Lillestrøm Syd, standhaftig på pallplassen som stedets «Gamlebyen».

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

SERIE: SKEDSMO 50.000 Ella Karlstad, styreleder i borettslaget Nitelva i Dampsagveien ler av kallenavnet «Gamlebyen».

– Ha ha, men jo da, jeg kjenner meg jo igjen i tallene. Det er mange godt voksne i borettslaget vårt. Så langt jeg kjenner til, har vi bare en leilighet med ett barn – en baby på ett år, forteller Karlstad.

Selv er Karlstad, innflytter i 2004 fra Frogner i Sørum med mann og datter, 1959-modell. Hun synes det er litt vel tidlig å bli satt i båsen seniorer.

Uansett; Ifølge en gjennomgang Bori (Boligbyggelaget Romerike) har gjort for Romerikes Blad i forbindelse med serien Skedsmo 50.000, er gjennomsnittsalderen i de tre borettslagene Nitelva, Kanalen og Lillestrøm Brygge i øyeblikket 61 år.

Men kontrastene er store, nesten fra kvartal til kvartal. I mange av byens sentrumsgater, er gjennomsnittsalderen mye lavere, nær det halve enkelte steder (se kart).

Lite barneskrik

En varm formiddag er det stille mellom blokkene i Nitelva Borettslag. Ingen barnevogner er å se. Og ikke hører vi barneskrik.

Det vakte oppsikt da Romerikes Blad for nøyaktig ti år siden, våren 2002 slo fast at det er langt, svært langt, mellom bleieskiftarbeiderne på Lillestrøm Syd.

«Ingen barn langs Nitelvas bredd» var tittelen. Da hadde bare en av de totalt 220 leilighetene et grunnskolebarn i husstanden.

– Til gjengjeld er mange av oss kommet i besteforeldreepoken, påpeker Ella Karlstad.

– For dyrt

Styrelederen mener det er de høye boligprisene på Lillestrøm Syd som holder unge småbarns- foreldre unna «Gamlebyen».

En 100 kvadratmeter stor leilighet med tre soverom som ble omsatt for 2,7 millioner kroner for åtte-ti år siden, går nå glatt for over fem millioner kroner.

– Det blir for dyrt for unge i etableringsfasen. Vi har gjerne en del unge barnløse i de mindre leilighetene. Men når de får barn, blir det til at de flytter de ut av borettslaget, sier hun.

De nyeste blokkene vis-à-vis, i Kanalveien, har derimot mindre leiligheter og dermed flere familier med små barn, påpeker hun.

Representative

Edith Grime (75) svinger seg i Seniordansen på Torvet i Lillestrøm sammen med Marit Sander (78). Torvet er fylt opp av seniorer med dansefot denne formiddagen. I alt har Romerike Seniordans 25 grupper i alle kommuner på Romerike – med vel 600 livsglade og oppegående personer som velger den sosiale og livsbejaende samværsformen.

Også danseglade Edith bor i Dampsagveien på Lillestrøm Syd. Også hun flyttet fra enebolig, hagestell og snømåking – i Rælingen – til fordel for en lettstelt sentrumsnær leilighet på Lillestrøm Syd i 2004.

– Vil du ha ukeprogrammet mitt? Her er oppskriften på et godt og langt liv; mandag dans, tirsdag trening, onsdag dans, torsdag bowling og fredag svømming, smiler den spreke 75-åringen.

– Jeg tror seniorer som velger å bosette seg urbant, lever lenger og bedre enn de som blir værende i sine eneboliger lengst mulig. Om de blir avhengige av for eksempel rullator, så er det opparbeidede gangfelt og lett adkomst til så vel forretninger og kulturtilbud, som sosialt liv og fellesskap, kommenterer Ella Karlstad.

Hun synes seniorene i borettslaget er forbløffende oppegående. Da borettslaget skulle ha bredbånd, var det åtte av ti som hadde nettilgang.

– Og på dugnadene våre er det folksomt, alle stiller opp. Vi hadde for eksempel en som kom med rullatoren, med medbrakt pappvin i kurven, ler borettslagslederen.

Artikkeltags