Gå til sidens hovedinnhold

Norges høyeste tre ødelagt

Artikkelen er over 16 år gammel

Vandaler med motorsag har trolig drept Norges høyeste tre. De fyller ordfører Karin Gulbrandsen med avmakt.

Opprørt betrakter ordføreren hærverket. Utstyrt med motorsag har noen gått løs på det velkjente landemerket ved riksvei 21, mellom Tangenkrysset på Setskog og fylkesgrensen til Hedmark.

– For meg er det vanskelig å forstå hva som ligger bak en slik handling. Goliat er og har vært noe unikt for Aurskog-Høland kommune. En attraksjon som folk forbinder med området vårt. Det er veldig trist at noen får seg til å gjøre slikt, sier Karin Gulbrandsen.

Etter de dype snittene å dømme har den eller de som har begått hærverket forsøkt å felle treet.

– Så har de vel gitt opp, eller blitt forstyrret. Med dette dødsstøtet har de uansett begått en avskyelig handling, mener Senterparti-kvinnen.

– Dør nå

– Goliat overlever ikke dette. Det kommer til å gå råte i såret og treet vil dø. Det vil ta en stund, men jeg tviler på at denne granen er særlig vitalt om 10 år, kommenterer Ketil Kohmann ved Norsk institutt for skogforskning (Skogforsk).

Kohmann har sett bildene av skadene på treet. Også han er rystet over at noen kan gjøre noe slikt, men legger til at utsiktene for treet allerede var dårlige. For et par år siden gikk noen løs på Goliat med øks, og påførte treet omfattende skader i barken.

– Skaden var av en sånn art at vi skjønte det snart ville ta slutt. Men dette siste angrepet var absolutt nådestøtet, sier han.

235 år

Kjempen Goliat spirte antakeligvis så langt tilbake som i 1770-årene. Seneste gang treet ble målt var i 1946. Det sto da 39 meter høyt, og vokste 25 centimeter i året.

– På sitt høyeste regner man med at det var opp mot 47 meter. Vind og snø har imidlertid brukket toppen på treet i hvert fall én gang. Men det er fortsatt over 40 meter, sier Kohmann.

Skogforsk regner fortsatt Goliat som Norges høyeste tre.

Ny Goliat

Tidligere skogbrukssjef i Aurskog-Høland, Einar Kjensli, kaller det som har skjedd reinspikka vandalisme.

– Jeg kan ikke forestille meg tankegangen til folk som gjør sånt. Goliat har vært et landemerke her i alle år; "Goliat på Setskogen" er et uttrykk alle har kjent. Tragisk at dette har skjedd, sier han.

Men selv om det nå later til å gå mot slutten for kjempegrana, lever familien likevel videre. På grunn av dets fine form og spesielle vekstegenskaper, prøver Skogforsk nemlig å lage nye Goliat-er.

– Vi har allerede samlet og plantet frø fra Goliat. Avkommet står og spirer på Bastøy. Om det nye treet blir like høyt som moren gjenstår å se, sier Kohmann.