– I ambulansen på vei til sykehuset ble han bare sløvere og sløvere, og etter hvert fikk han lilla prikker i kinnene. Da vi kom til Ahus kastet han opp, og så fikk han et blått drag over munnen og gikk inn og ut av bevissthet. Det var helt forferdelig å se ham sånn, og var egentlig bare redd han skulle dø fra oss, sier mammaen til Noah, Trine Lind.

Lå på trappa

Det hele startet søndag 19. mai, da Noah og pappa Jahn Thomas Lind skulle ut og sykle seg en tur. En utålmodig Noah ivret etter å komme i gang, så han ble kledd på og sendt ut først.

– Plutselig hørte jeg et intenst skrik og like etterpå kom Noah inn med det jeg skjønte var et bitt i hånda. Jeg tittet ut av døra for å se om jeg så noe, og da lå det en svær hoggorm på trappa vår, forteller Jahn Thomas Lind.

Han mener sønnen kan ha trodd hoggormen var en pinne, og derfor strekt seg etter den for å ta den opp.

– Vi prøvde å holde armen hans høyt og ringte legevakten med en gang. I løpet av cirka ti minutter var vi på plass der, og da hadde de heldigvis allerede rekvirert en ambulanse som tok oss til Ahus. Da vi kom dit var Noah blå, hoven og bevisstløs opptil flere ganger, og en rekke mennesker jobbet på spreng for å hjelpe ham, fortsetter Trine Lind.

Både hun og mannen er storfornøyd med både legevaktens og sykehusets snarrådige innsats, og mener de skal ha skryt for at Noah i dag er på bedringens vei.

– I etterkant av hoggormbittet har Noah måttet opereres to ganger fordi trykket i hånda og armen ble så stort at legene fryktet det ville ødelegge muskelen hans. Legene her sa de aldri hadde sett noe lignende, og konfererte blant annet med en ekspert på Rikshospitalet før de opererte. Heldigvis gikk alt bra til slutt, sier en lettet mamma.

EKSPERT: – Mye tyder på stadig flere hoggormer

Barn ekstra utsatt

Nøyaktig hvorfor Noah reagerte som han gjorde på hoggormbittet har foreldrene foreløpig ikke fått noe klart svar på, men mye tyder på at han er svært allergisk mot det giftige dyret.

– Noah ble stukket av veps i fjor sommer, og da også hovnet han kraftig opp. Vi fortalte dette til legene vi har pratet med nå, og forsto det slik at dette ofte har nær sammenheng, sier Trine Lind.

Nå ønsker hun sammen med mannen å advare andre som kanskje ikke er klar over hvor skummel hoggormen faktisk kan være.

– Reaksjonen Noah fikk er jo selvfølgelig ikke en normal reaksjon på et hoggormbitt, men det kan altså skje, og da er det jo i hvert fall greit å være klar over hva man bør gjøre. For eksempel skal alle barn under 12 år rett til sykehus hvis de blir bitt av hoggorm, sier Noahs pappa.

– Så det er bare å ringe 113 med en eneste gang. Man skal helst være hos lege innen en halvtime etter man blir bitt, så tid kan være helt avgjørende i slike situasjoner, fortsetter Trine Lind.

Også overlege ved nyreseksjonen på Ahus, Willy Aasebø, bekrefter overfor RB at hoggormbitt kan være farlig, og at alle barn under 12 år skal undersøkes på sykehus dersom de blir bitt av hoggorm.

– Årsaken er jo for det første at barn er mindre av størrelse, og giften fra hoggormen har derfor mindre plass og færre kilo og fordele seg utover. I tillegg skal alle som blir bitt i ansiktet, nakke, hals, bryst, mage eller rygg til sykehus umiddelbart. Grunnen er at det er kort vei fra bittsted til hjertet, og når giften dit, er det stor fare for pulsuregelmessigheter, noe som kan være svært alvorlig og i verste fall dødelig, sier Aasebø.

Ikke vanlig reaksjon

Han understreker imidlertid at en slik reaksjon, samt den Noah Lind fikk, er svært sjelden, og at det vanligste er å bli hoven og blå akkurat rundt bittstedet.

– Vanligvis er hoggormbitt ganske ufarlig, men det er noen som skal være litt ekstra forsiktige. Det er nok ikke så mange som er klar over det, men for eksempel er mennesker som går på hjerte- og blodtrykksmedisiner ekstra utsatt for å få en kraftig reaksjon ved hoggormbitt enn andre, og spesielt de som går på typen vi kaller for «ACE-hemmere», forteller Aasebø.

I tillegg ser man at mennesker som er allergiske generelt, ofte også får en allergisk reaksjon ved hoggormbitt.

– Er man allergisk mot for eksempel veps eller pollen, er sjansen stor for at man er allergisk mot hoggorm også, og jo mer man er allergisk for, jo mer alvorlig kan et giftig bitt fra hoggormen være også, sier Aasebø.

Fredag kunne Noah reise hjem.

– Armen er mindre hoven, og alle blodprøver stabiliserer seg. Noah er allerede ut og leker, sier mamma Trine Lind til Romerikes Blad fredag.

– Mye tyder på stadig flere hoggormer

Hoggormekspert ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Dag Dolmen, sier til RB at det er flere ting som tyder på at det blir stadig mer hoggorm i Norge. Han nevner blant annet milde vintrer og flere år med mye smågnagere som viktige årsaker til det.

– Det er bare indisier, og det er ingen i Norge som har fulgt hoggormbestanden så nøye at man kan gi noen helt sikre svar, men det ser ut til at det er litt flere hoggorm nå enn for 20-30 år siden, og at bestanden øker noe fra år til år, sier Dolmen.

At hoggormen trekker opp til hus og boligfelt er heller ikke helt uvanlig.

– Det er flere eksempler fra Romerike der hoggorm har trukket inn i barnehager og opp på steingjerder nær hus. Hoggormen trives der det er litt friareal, samtidig som den må ha mulighet til en rask retrett. Vanligvis er hoggormen ganske så ufarlig, men kommer man brått på den, og den ikke ser noen mulighet til å trekke seg unna, kan den selvsagt bite. Derfor bør man så langt det lar seg gjøre holde seg unna hoggormen, sier han.