Dronningen ankom Lillestrøm klokka 09.40 for å åpne Reiseliv 2009 på Norges Varemesse.

– Herved erklærer jeg Reiseliv 2009 for åpnet, sa dronningen etter å ha ringt tre ganger i en stor bjelle.

Siden bar det inne i hallene D med utstillere fra hele verden og C med utstillere fra Norden. Dronningen tok seg god tid og hilste på mange av utstillerne, men la spesiell vekt og tid på standene fra Visit Norway og www.svalbard.net.

Nervøse blomsterbarn

Før rundturen inne på messen hadde dronningen fått blomster og gave av søsknene Hanna (10) og Andreas (7) Engelberg Engh fra Leirsund.

– Jeg var nervøs, men det var likevel morsomt. Hun hilste tilbake og takket for blomstene. Det var hyggelig, forteller Hanna.

Dronningen fikk også overrakt en gave i form av en dukke gitt av firmaet Isandi. Dukken er laget av Sør-Afrikanske håndverkere etter mønster og tegninger laget av barn fra Soweto.

– Hun ville vite mer og spurte oss om gaven, men jeg kunne ikke så mye. Da var det mamma overtok, sier Andreas og viser til mamma Torill Engelberg som er prosjektleder for Reiseliv 2009 ved Norges Varemesse.

38.000 deltakere

Til den 22 utgaven av Reisemessen er det ventet 38.000 konferansedeltakere, utstillere og publikummere.

– Konseptet er endret fra i fjor. Vi har nå kun to dager i helgen for vanlig publikum. Vi håper og tror likevel at det vil bli bra besøk, siden dette er det ene stedet hvor du vil finne spesielle reisemål og reisemåter du engang ikke finner på internett, sier Engelberg.

En som uansett er fornøyd med antall besøkende og majestetisk visitt er Skedsmo-ordfører Anita Orlund.

– Alltid hyggelig med slikt besøk og besøkene hit er også blitt hyppigere. Kombinert med at dette er en internasjonal messe blir søkelyset og oppmerksomheten rettet mot oss. Så er utfordringen vår å ikke bare å være i medienes søkelys, men også klare å få de besøkende til å benytte seg av våre lokale tilbud, som overnattinger, ute- og kulturliv, sier Orlund.