Nektet å åpne for hjelp

Av og
Artikkelen er over 13 år gammel

Da naboene kom for å hjelpe mor (73) og sønn (36) ut av det brennende rekkehuset, nektet den berusede sønnen å åpne døra.

DEL

Etter det Romerikes Blad erfarer valgte naboene til slutt å bryte seg inn i rekkehuset i Åneby i Nittedal.

Der klarte de med et nødskrik å redde ut den 36 år gamle mannen. Da naboene skulle redde ut hans 73 år gamle mor, som befant seg i andre etasje, måtte de gi tapt. Kvinnen ble senere funnet død av brannvesenets røykdykkere inne i det brannherjede rekkehuset.

Politiet har nå iverksatt full etterforsking.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i saken, men kan bekrefte at en person er funnet omkommet. Vedkommende er ennå ikke identifisert. Derfor ønsker vi heller ikke gå ut med alder eller kjønn, opplyser operasjonsleder Jan-Erik Fossneset i Romerike politidistrikt.

Den 36 år gamle sønnen lå i går kveld på Ahus med røyk- og kuttskader. Han skal ha vært kraftig beruset da naboene hjalp ham ut av branninfernoet.

– Han skal avhøres, bekrefter Fossneset.

I går kveld var 36-åringen ikke siktet for straffbare forhold, ifølge politiadvokat Håvard Ryengen i Romerike politidistrikt.

– Ville ikke ut

Romerikes Blad har snakket med en av naboene som var med i den høydramatiske redningsaksjonen i Åneby i går ettermiddag.

– Først hørte vi hunden deres bjeffe. Så begynte vinduene å bli knust. Flere av oss gjorde hva vi kunne for å redde dem. Jeg tror vi var fem personer, forteller en av naboene.

Ifølge 23-åringen forsøkte de først å bryte seg inn i huset gjennom inngangsdøra. Det klarte de ikke. Etter hvert oppdaget de sønnen i huset.

– Han kom ned da det ble mye røyk i andreetasje, men ville helt tydelig ikke ut. Han var beruset, forteller han.

Etter hvert flyttet 36-åringen seg til et annet rom i førsteetasje – trolig et soverom.

– Vi forsøkte å knuse vinduet, men klarte det ikke. Vi fant en slags stang og klarte å åpne vinduet med den. Da tok vi tak i ham og fikk dratt ham ut, forteller naboen.

– Helt sinnssykt

Det første de spurte ham om var hvor mange som var inne i huset.

– Han svarte at det var to andre der, men det var bare moren, forteller naboen.

Han opplevde naturlig nok redningsaksjonen som svært dramatisk.

– Det var helt sinnssykt og det er vanskelig å huske alt som skjedde. Jeg er glad vi klarte å redde hunden og mannen. Dessverre klarte vi ikke å få moren ut. Det var for varmt og verandaen begynte å rase ned der vi sto.

23-åringen har bodd i rekkehuset i 11 år. I alle disse årene har han vært nabo med den avdøde kvinnen.

– Jeg kjente henne ikke godt, men vi hilste. Jeg vet at sønnen har hatt problemer. Noen ganger har politiet kommet, forteller han.

Kriminalteknikere kommer

Også andre bekrefter at politiet har vært på adressen flere ganger tidligere. Det skal likevel aldri ha vært voldsepisoder mellom mor og sønn.

Hva som skjedde kort tid før brannen brøt ut i går, er foreløpig helt ukjent.

– Vi vet foreløpig ingenting om brannårsaken. Så snart åstedet er klart, vil kriminalteknikere gå inn og foreta undersøkelser. Vi håper at det kan gi oss flere svar, sier Jan-Erik Fossneset.

Brannsjef Bjørn Bakkhaug i Nedre Romerike Brann- og Redningsvesen opplyser at brannen trolig startet i andre etasje.

– Noe nærmere kan vi ikke si foreløpig. Den aktuelle etasjen er helt utbrent, så det blir en oppgave for politiet, sier Bakkhaug.

Politiet var i går kveld også på Ahus for å snakke nærmere med den 36 år gamle sønnen.

Tredje dødsfall

Det var naboene som først varslet om brannen ved 16.50-tida.

Brannmannskaper fra Nittedal, Lørenskog og Oslo ble umiddelbart sendt til stedet. Det samme ble flere ambulanser, politipatruljer og legehelikopteret.

– Da de første brannmannskapene kom til stedet slo flammene ut av vinduer i andre etasje og opp over taket. Men vi klarte å ta det og bortsett fra noe røykskader og utvendige skader, begrenser ødeleggelsene seg til den ene boligen, opplyser Bjørn Bakkhaug.

Den eldre kvinnen som døde i går er den tredje personen som omkommer i brann i Nittedal på kort tid. Torsdag 30. mars døde Ann Kristin Karlsen (35) og Jonny Svensgård (37) i boligbrannen på Kongskog i Hakadal.

Artikkeltags