– Vi har allerede evaluert nattmatforbudet og virkningen av det. Konklusjonen er at forbudet har vært gunstig. Det har hatt en positiv innvirkning både på utemiljø og voldsstatistikken, sier stasjonssjef Paal Sørhagen ved Lillestrøm politistasjon.
Fra årsskiftet og fram nattmatforbudet ble effektuert 11. september i fjor, registrerte politiet 117 voldsanmeldelser. I samme periode i år, har tallet sunket til 95.
– Det betyr en klar nedgang. Vi kan i hvert fall ikke si at matforbudet har vært negativt så lenge vi har hatt en så stor reduksjon. I tillegg rapporterer våre innsatsledere at det er blitt roligere etter at forbudet kom, sier Sørhagen.
Ser ikke sammenheng
Hensikten med nattmatforbudet var å redusere volden ved å tømme Lillestrøm sentrum for folk raskere, men natt til søndag smalt det på nytt.
I gårsdagens Romerikes Blad karakteriserte voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen nattmatforbudet som lite lurt.
– Når man er sulten, er det en stressfaktor. Spesielt hvis blodsukkeret er lavt, sa hun, og la til at tiltaket kan ha stikk motsatt effekt.
Sørhagen er imidlertid slett ikke enig med forskeren.
– Jeg ser at koblingen blir gjort og at det spekuleres i at nattmatforbudet kan være en årsak til de mange voldsepisodene. Slik vi ser det, kan man imidlertid ikke se noen slik sammenheng denne helga, sier Sørhagen.
– Ikke svart-hvitt
Stasjonssjefen mener nemlig at helgens hendelser ikke kan knyttes direkte til områdene rundt kebabsjappene.
– Når vi ser på voldsepisodene som skjedde nå, så skjedde ikke de utenfor stedene der bråket har vært tidligere. Det vi har sett denne helga, har skjedd i tverrgatene til Storgata der det er dårlig belysning, sier Sørhagen.
Stasjonssjefen ser imidlertid at det kan være andre årsaker som er med på å forklare nedgangen.
– Dette er selvsagt ikke svart-hvitt, men vi er av den oppfatning at nattmatforbudet har ført til færre voldsepisoder, sier han.