– Når tar vi endelig Skedsmo

TAR OVER: Høyre kan vippe AP av «styrepinnen» Kjartan Berland, toppkandidat og Trine Nordstrøm, nestleder i Skedsmo Høyre og på 4. plass på lista er klare til å innta rådhuset og overta styringen av Skedsmo. FOTO: KAY STENSHJEMMET

TAR OVER: Høyre kan vippe AP av «styrepinnen» Kjartan Berland, toppkandidat og Trine Nordstrøm, nestleder i Skedsmo Høyre og på 4. plass på lista er klare til å innta rådhuset og overta styringen av Skedsmo. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 9 år gammel

Høyres ordførerkandidat Kjartan Berland og nestleder i lokalpartiet Trine Nordstrøm smiler bredt og griper godt om Skedsmo-skiltet. – Nå tar vi endelig Ap-bastionen.

DEL

Hvis dagens RB-måling i Skedsmo var valgresultatet 12. september, ville Berland og Høyre okkupere rådhuset og ordførerkontoret.

For første gang er Høyre største parti i Skedsmo, med 34,9 prosent av stemmene i RB-målingen fra InFact.

Diskuter saken under artikkelen

Det gir Høyre 17 representanter i kommunestyret, sju flere enn nå. Sammen med Frp, som får åtte mandater i målingen – to færre enn nå – har den borgerlige siden et solid flertall med 25 av 47 representanter i kommunestyret.

Ap for fall

Ap-bastionen i 101 år kan dermed stå for fall. Ap er på målingen under 30-tallet, med 29.9 prosent av stemmene, en nedgang på 7,8 prosentpoeng fra 2007, og 14 mandater, fire færre enn nå.

– Tendensen er klar, og tallene i målingen bedre enn før valget i 2007, kommenterer Kjartan Berland og Frps gruppeleder og ordførerkandidat Tone Liljeroth.

Skuffelsen var til å ta og føle på for fire år siden, da Ap likevel klarte å beholde makten gjennom et utvidet samarbeid med sentrum, der både SV, KrF, Sp og Venstre inngår.

Kjører til Høyre

– Oj, oj, flirer Berland og kommer nesten gjennom røret på telefonen med RB, etter at de enorme Høyre-tallene er referert og han først blir stille.

I bilen lover Berland ikke å kjøre ut – men holde seg i kjørebanens Høyre-felt.

Berland sier han ikke tar noe for gitt, og at en kraftig innsats i valgkampen ligger foran dem. Han ble Høyres utvalgte kandidat i kampen om å erobre Ap-bastionen etter nederlaget med Lise Hagen Rebbestad som kandidat ved 2007-valget.

Nå skal han innta rådhuset sammen med 2.-kandidat Inger Hegna, mens Trine Nordstrøm er 4.-kandidaten i tillegg til nestleder i partiet.

I medvind

Berland medgir at det er den friske Høyre-vinden på riksplan som også har slått inn over Skedsmo, og som han og lokalpartiet nå kan nyte godt av.

Men i tillegg tror han veldig på at befolkningen ønsker et skifte. Ikke bare for skiftets skyld, men fordi innbyggerne opplever flertallet som for opptatt av det bestående, å forsvare kommunen slik den er.

– Kommunen skal være åpen og til for innbyggerne, sier Berland.

Skuffelse hos Frp

Tone Liljeroth er ikke overrasket over at Frp også går kraftig ned i Skedsmo. I likhet med på riksplan, slår Høyre-bølgen også inn over Skedsmo og skyller Frp til side.

Høyres framgang på 12,6 prosentpoeng tilsvarer presis nedgangen for Frp og Ap til sammen – henholdsvis minus 7,8 prosentpoeng og minus 4,8 prosentpoeng,

– Skuffende for oss, men ikke overraskende. Vi må gratulere og glede oss over Høyres gode tall, det sikrer i hvert fall at vi omsider kan få et skifte og borgerlig styre. Så skal vi selvsagt gjøre en god valgkamp, kommenterer Liljeroth.

Høyre må få ordføreren

Liljeroth er klar på at hun mener det samme som før siste lokalvalg:

– Høyre må som største parti få ordføreren, nest største parti, vi, får varaordføreren.

Berland svarer at valgresultatet og forhandlinger på borgerlig side må avklare eventuell fordeling av sentrale posisjoner.

Han sier de også sonderer terrenget i sentrum, og at Venstre og KrF som nå er en del av flertallskonstellasjonen med Ap, er interessante.

Venstre er imidlertid helt ute av kommunestyret, dersom dagens RB-måling holder hele veien inn til valgresultatet foreligger 12. september.

Skuffet Flæten

Ole Jacob Flæten er litt skuffet over nedgangen for Ap, men tar det med fatning.

– Nær 30 prosent er sett i lys av de målinger som finnes ellers nå, ikke så ille. Vi skal mye høyere enn dette, og skal gjøre en solid valgkampinnsats, sier Flæten som ikke aksepterer at bastionen faller uten harde kamper når valgkampen for alvor braker løs i august.

Artikkeltags