Nå er han «Årets forbilde»

KLEDD FOR FEST: Kristian Sætre sjekker slipsknuten før tv-opptakene torsdag kveld.Alle foto: Per Stokkebryn

KLEDD FOR FEST: Kristian Sætre sjekker slipsknuten før tv-opptakene torsdag kveld.Alle foto: Per Stokkebryn

Artikkelen er over 4 år gammel

Kristian Sætre (18) jobber mot mobbing 24 timer i døgnet. Nå er han kåret til «Årets forbilde».

DEL

I januar startet Årnes-gutten Facebook-siden «Oss Mot Mobbing». I løpet av et par måneder fikk den over 1.000 medlemmer. Nå er tallet det firedobbelte.

Kristian Sætre reiser også rundt på skoler og snakker om hvor viktig det er at ungdommen selv står opp mot mobbing.

Inspirert av healer

Bakgrunnen for at han startet Facebook-siden og har engasjert seg så sterkt i kampen mot mobbing, var et møte med en svensk healer.

– Jeg fortalte ham at jeg hadde tatt meg av en som hadde blitt mobbet. Da svarte han at «du kommer til å utrette noe stort mot mobbing».

– Ikke lenge etter døde mannen brått og uventet. Etter dette har jeg ikke klart å slippe taket i det han sa. Jeg er bare nødt til å stå på i kampen mot mobbing, sa Kristian Sætre til Romerikes Blad i mars.

«Norske helter»

I dag har Facebook-siden 4.019 medlemmer fra hele landet og i alle aldere. Kristians engasjement er blitt lagt merke til langt utenfor Nes.

13. november – dagen før han fylte 18 år – fikk Kristian en telefon om at han er en av 12 som har vunnet en pris i kåringen «Norske helter 2014».

Kåringen skjer i regi av VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen.

– Topp bursdagspresang

Det er 12 kategorier, og Kristians kategori er «Årets forbilde».

– Det var litt av en bursdagspresang å få. Jeg kan ikke tenke meg noe større en å bli kåret til «Årets forbilde», sier Kristian Sætre.

På tv søndag

Da Romerikes Blad møtte prismottakeren torsdag ettermiddag hadde han og samboeren Ada Grambo trukket i finstasen for å reise til utdelingen på Fornebu. Prisvinnerne fikk en statuett signert Nico Widerberg.

Søndag kveld kan du se utdelingen på TVNorge. De 12 vinnerne blir også presentert gjennom korte filminnslag.

– Jeg hadde ikke klart å drive «Oss Mot Mobbing» uten Ada. Hun er med og leder det som er blitt en stor virksomhet. Vi får haugevis av innlegg hver dag. Det er i stor grad mobbehistorier, og vi prøver å svare på absolutt alt, sier Kristian Sætre.

Han har sluttet i annen jobb og jobber nå mot mobbing 24 timer i døgnet.

– Vi reiser rundt og holder foredrag og deltar på møter. Vi har fått eget kontor, og torsdag startet vi egen nettbutikk med salg av gensere og joggebukser med logoen vår på, sier det unge forbildet fra Årnes.

Oss Mot Mobbing er en lukket Facebook-gruppe. Man må altså være medlem for å få tilgang.

Les Kristians oppmuntring til mobbeofrene:

  • Ikke alle er like sterke, ikke alle er like tøffe, ikke alle har likt utseende, ikke alle er like smarte, ikke alle har like interesser, ikke alle har like klær, ikke alle er med i de «populære» gjengene.
  • Men tenk deg hvor ubeskrivelig kjedelig verden hadde vært hvis alle var like!
  • Vet du hva? Jeg takker deg, jeg! Jeg takker deg for at du tør å være deg selv, jeg takker deg for at du ikke later som at du er noen andre enn deg selv.
  • Men det jeg takker deg aller mest for er at du er med og gir verden farger, du gjør sånn at ikke verden er et svart/hvitt kjedelig sted å leve i!
  • Du er kanskje annerledes? Men du er deg, og du er vakker akkurat sånn du er. Du er like mye verdt som hver og en som bor på denne jorda!
  • Aldri la noen definere hvem du er, vær det beste du kan være, og da lover jeg deg at det er mer enn godt nok. Ikke la andres meninger bestemme hva du vil gjøre med livet ditt! Lev hvert sekund og hvert minutt akkurat sånn du vil være!
  • Følg hjertet ditt uansett hvor det fører deg, lev hvert sekund som du ville gjort i en vakker drøm, ikke la andres definisjoner gjøre det om til et mareritt som du ikke vil leve i. Livet er så vakkert som DU gjør det til! Du kan oppnå absolutt alt du vil!
  • Du er perfekt akkurat sånn du er».

Artikkeltags