... hvis vi skal ta de overtroiske på kornet. En kornsirkel står igjen etter dem.

Det var mandag ettermiddag at Snorre Harstad (12) syklet forbi jordene sør for Eltonåsen i Holter og oppdaget sirkelformasjoner i kornåkeren. Såkalte kornsirkler hadde han sett én gang før, og det var på jordet ved siden av for ganske nøyaktig et år siden.

– Jeg tror det finnes romvesener, men jeg veit ikke om de ha laget disse sirklene, sier Snorre, som først tenkte på traktorspor da han gjorde det mystiske funnet.

Tror mennesker står bak

Mamma Cathrine er sikker i sin sak når det gjelder kornsirkelkunstnerne.

– Her er det sikkert noen som har hatt det morsomt, sier hun og utelukker gjester fra andre planeter.

Foreløpig har verken hun eller sønnen tatt sirklene i nærmere øyesyn. For en ekspert, skal det være enkelt å se om den er et resultat av guttestreker eller noe mer uforklarlig.

Eva Marie Brekkestø, frontfigur i Norsk kornsirkelgruppe, forteller om flere teorier knyttet til dannelsen av kornsirkler, deriblant at det er jorda selv med sin energi, som lager dem. Det kan også være Gud eller utenomjordiske vesener som står bak, eller det er rett og slett vi som skaper sirkler i korn med underbevisstheten vår.

Alvedans eller djevelverk

– Kornsirkler er et gammelt mysterium, men selv heller jeg mest mot den jordiske forklaringen. Ofte oppstår kornsirkler på gamle, hellige steder, som for eksempel gravhauger, sier Brekkestø, som har skrevet boka "Kornsirkler - verdens vakreste mysterium".

– Dette fenomenet kommuniserer helt klart med oss, legger hun til.

Tidligere ble de mystiske sirklene i kornet kalt alvedanser eller alvesirkler, men kirken mente det var Djevelen som sto bak dem. Kornsirkelen i Holter er den 28. som nettverket Norsk kornsirkelgruppe har registrert i Norge siden 1991.

– Jeg har hørt at det kan prikke i hånda hvis man holder den mot "sporene" i sirkelen, sier Snorre, som ikke veit om han var den første til å se sommerens kornsirkel i Holter.

Lokale spøkelser

– Noen kan kjenne energi i sirklene. Selv har jeg ikke slike evner, men får utslag med søkepinner, en moderne variant av ønskekvist, forteller kornsirkelgruppens Brekkestø.

Holterbonden Dag Bjørgesæther, som for andre året på rad opplever kornsirkler i åkeren sin, holder en knapp på at lokale krefter står bak fenomenet.

– Det må vel være noen spøkelser, som tror de er veldig morsomme, sier han.