Gå til sidens hovedinnhold

– Myndighetene bidrar til kidnapping

Artikkelen er over 10 år gammel

Mellom 30 og 40 barn bortføres av mor eller far hvert eneste år. Stortingspolitiker Hans Frode Asmyhr (Frp) etterlyser en egen barnebortføringsgruppe for å få bukt med problemet.

– Denne saken viser at norske myndigheter bidrar til kidnapping, sier Hans Frode Asmyhr.

Frp-politikeren er rystet etter Romerikes Blads oppslag om Thomas Halvorsen som kjemper for å få sønnen hjem fra Filippinene.

Til tross for protester og framleggelse av sms-er hvor barnemoren blant annet skal ha skrevet at han aldri vil få se gutten igjen, fikk barnemoren tingrettens velsignelse til å ta med seg 4-åringen på en fire ukers ferie til hjemlandet.

Nå har det gått ett år siden hun og gutten forsvant.

– Noe må gjøres

– Jeg er virkelig sjokkert over denne saken. Dette viser at noe må gjøres, sier Asmyhr.

Stortingspolitikeren mener det er behov for en egen gruppe i Utenriksdepartementet som utelukkende skal jobbe med bortføringssaker.

– Dersom vi har personer i UD som kommer raskt på banen i slike saker, er jeg overbevist om at det vil ha en positiv effekt. Men vi har foreslått to ganger foreslått i stortinget å opprette en slik gruppe, seinest i vår, uten å får medhold, forteller Frp-mannen.

Til tross for at barnemoren ikke har kommet tilbake, har Nav fortsatt å utbetale bidrag til henne. Det får også Asmyhr til å reagere.

– Det er fullstendig uansvarlig. Når det går så lang tid, må Nav stanse overføringene. Da er det bedre at pengene settes inn på en sperret konto inntil videre.

Får delvis støtte

Asmyhr får delvis støtte av Høyre-politiker André Oktay Dahl i justiskomiteen.

– Det er tverrpolitisk enighet om at det skal gjøres noe med økonomiske ytelser i barnebortføringssaker. Og vi venter på et forslag fra regjeringen. Det har tatt veldig lang tid, men i rettferdighetens navn er ikke dette enkle saker. Jeg har forståelse for at det tar tid, sier justispolitikeren.

Selv om Høyre har stemt mot Frps forslag om en egen barnebortføringsgruppe, mener Oktay Dahl at initiativet til Asmyhr er viktig.

– Det er utvilsomt behov for nye regler og løsninger på området, men om modellen til Frp er den riktige er jeg ikke sikker på, sier han.

Høyre-politikeren mener koordineringen mellom departementene er en av hovedutfordringene i barnebortføringssaker, uten at han selv sitter på fasiten.

– Komplett kaos

Kjell Schevig, en av personene bak nettstedet bortført.no, mener også koordineringen mellom departementene er et problem. Han viser til at både UD, Justisdepartementet, barne- og likestillingsdepartementet samt arbeids- og administrasjonsdepartementet er involvert i barnebortføringssaker på hver sin måte.

– I dag er det et komplett kaos, sier han.

Schevig, som fikk datteren bortført til Tyskland i 1999, synes Asmyhrs forslag om en egen barnebortføringsgruppe er en god idé.

Ifølge Schevig bortføres mellom 30-40 barn i Norge hvert eneste år.

– I tillegg er det store mørketall, forteller han.