– Moro med middelalderuke! Vi har laget et smykke, nå smir vi en knagg og etterpå skal vi tove, sier Sandra Midtun Kilén og Erika Nordby mens de hamrer løs på det som skal bli en knagg.

Jentene, som begge er elever i 5. klasse ved Rudolf Steinerskolen, synes det er spennende med middelalderen.

– Vi liker middelalderen for en uke her på skolen, men vi ville ikke ha levd da. Det er bedre å leve nå, sier Sandra og Erika bestemt.

Nær livet opplevelser

Jentene forteller at kunnskaper de har fått om middelalderen på skolen gjør så de er glad de lever i dag.

– Vi har lært mye om vikinger. I middelalderen laget de hus av stolper og halm, og så klæsjet de gjørme utenpå, sier Sandra og Erika.

– Og så spiste de bare to måltider om dagen, grøt til frokost og et stort kveldsmåltid med fisk, kjøtt og urter, legger Sandra til.

Sandra synes det er bra at skolehverdagen er annerledes.

– Bra at vi slipper vanlig skole. Middelalderuke er morsommere. Men vi har lekser da, sier hun.

I smia ute i skolegården, sammen med Sandra og Erika, står smed Kjell Helge Johansen fra Trondheim.

– Jeg har et friårsprosjekt– håndverk i skolen– som betyr at jeg skal være smed på Rudolf Steinerskolen i Lørenskog hele denne uka. Jeg mener det er viktig for barn å gjøre noe praktisk i tillegg til teori. Unger som er mette i hodet får ikke lært noe, men de er sultne i fingrene. Er ungene mette i fingrene blir de sultne i hodet, sier han.

Kjell Helge har 22 års erfaring som klasselærer og faglærer i musikk og håndverk ved steinerskolen.

– Jeg har jobbet mye administrasjon i det siste, og hadde bruk for nær livet opplevelser. Dette prosjektet er kjempeartig, sier han.

Drager og gjøglere

– Vi i middelalderkomiteen syntes det passet å ha en middelalderuke i sammenheng med at skolen får besøk av en smed, sier Ann Karin Kittelsen, lærer for 6. klasse og med i komiteen som arrangerer middelalderuka.

Hun forteller at elevene i løpet av uka skal smi, tove, drive med modelleire, skuespill, gjøgleri og akrobatikk.

Middelalderuka avsluttes med et stort middelalderopptog med trommer, sjonglering, stylter, skuespill og en stor drage fredag 28. april klokka 11.30.