Moren pågrepet av politiet

BRUDD PÅ BESØKSFORBUD: Det var politiadvokat Anne Siv Åvitsland som besluttet at den tiltalte moren skulle pågripes - kun halvannen uke før rettssaken begynner. FOTO: LISBETH ANDRESEN

BRUDD PÅ BESØKSFORBUD: Det var politiadvokat Anne Siv Åvitsland som besluttet at den tiltalte moren skulle pågripes - kun halvannen uke før rettssaken begynner. FOTO: LISBETH ANDRESEN

Artikkelen er over 6 år gammel

En drøy uke før rettssaken skal opp, vil politiet fengsle moren fordi hun har hatt kontakt med sin eldste sønn.

DEL

– Jeg kan bekrefte at en av de tiltalte er pågrepet. Vedkommende vil bli framstilt for Nedre Romerike tingrett fredag og bli begjært varetektsfengslet fram til hovedforhandlingene begynner (16. april), sier politiadvokat Anne Siv Åvitsland i Romerike politidistrikt.

Det var hun, i samråd med statsadvokat Peter Andre Johansen, som besluttet at politiet skulle slå til mot kvinnen. Åvitsland vil i utgangspunktet ikke si noe om hvorfor de har besluttet dette, men erkjenner at moren til barna er siktet for enda et forhold.

– Dette gjelder brudd på besøksforbud mot en person som er involvert i saken. Vi mener det er stor gjentakelsesfare for at dette vil skje igjen, og derfor ser vi ingen annen utvei enn å begjære vedkommende varetektsfengslet, sier Åvitsland.

Forsvarer reagerer kraftig

Det er moren til de tre fornærmede barna som torsdag ble pågrepet av politiet. Hun sitter torsdag kveld i arresten i Lillestrøm.

– Hun er pågrepet på bakgrunn av at hun har vært i kontakt med sin eldste sønn, som hun har hatt et besøksforbud mot. Kontakten har skjedd ut fra sønnens eget ønske og påtalemyndigheten har blitt informert om kontakten, hevder kvinnens forsvarer, Siri Langseth overfor Romerikes Blad.

Forsvareren forteller at hun er svært overrasket over pågripelsen – en drøy uke før rettssaken skal opp i Øvre Romerike tingrett.

– Jeg reagerer kraftig og jeg mener at dette er helt unødvendig maktmisbruk fra politiets side. Min klient har vært åpen om kontakten, så skjer dette rett før saken skal opp, vi kommer til å be om løslatelse i fengslingsmøtet, forteller Langseth.

Den tiltalte ektemannen er ikke pågrepet av politiet.

Omfattende tiltale

Det var i starten av januar 2012 det ble kjent at et ektepar fra Nes var siktet for grove seksuelle overgrep mot tre av sine egne barn. To av barna er under ti år, mens den tredje fornærmede i saken er i tenårene.

Etter hvert ble omfanget av siktelsen kjent og barna skal i avhør blant annet ha fortalt om et eget tilrettelagt overgrepsrom i kjelleren.

Tiltalen mot ekteparet går både på seksuell omgang med barn under 10 år, voldtekt, incest og vold.

– Det er en alvorlig tiltale, og det blir en sak som helt sikkert får mye oppmerksomhet i media. Det blir vondt for de impliserte, uttalte Gunhild Lærum, som er bistandsadvokat for barna etter at deler av tiltalen ble kjent i slutten av november i fjor.

– Udramatisk pågripelse

Ifølge politiadvokaten var pågripelsen udramatisk.

Åvitsland sier også hun vil begjære lukkede dører under fengslingsmøtet i morgen.

– Hovedgrunnen til dette, er at tiltalen fortsatt er unntatt offentlighet. Jeg kommer derfor ikke til å kommentere saken ytterligere etter rettsmøtet fredag, sier hun.

Artikkeltags