– Mor planla bortføringen

BER OM FENGSEL: Aktor Jan-Fredrik Senum fra Romerike politidistrikt mener moren i flere måneder hadde planlagt å holde sønnen borte fra faren. Foto: Kay Stenshjemmet

BER OM FENGSEL: Aktor Jan-Fredrik Senum fra Romerike politidistrikt mener moren i flere måneder hadde planlagt å holde sønnen borte fra faren. Foto: Kay Stenshjemmet

Artikkelen er over 6 år gammel

Allerede flere måneder før den planlagte ferien på en uke, hadde moren bestilt og betalt skoleplass for den 10 år gamle sønnen i Spania.

DEL

I sin prosedyre sent onsdag ettermiddag la politifullmektig Jan-Fredrik Senum ned påstand om at moren, som står tiltalt for å ha bortført sin egen sønn, blir dømt til fengsel i seks måneder.

Han begrunnet dette med at det etter påtalemyndighetens syn var ført bevis for at moren i lengre tid hadde planlagt å holde sønnen borte fra faren.

– Hun reserverte og betalte for skoleplass til gutten allerede i mars og mai. Belegget for videoopptakene av gutten som forteller hvor fælt han hadde det hos far, var også som del av en plan for å holde gutten i Spania, sa aktor Jan-Fredrik Senum i sin sluttprosedyre.

Nekter for planlegging

Videoopptakene det er snakk om er hele 36 i tallet. Opptakene er korte, og med korte intervaller. Gutten forteller hvorfor han ikke vil hjem til far, og begrunner dette med en rekke påstander om blant annet overgrep.

Politiet mener gutten før opptakene er fortalt hva han skal si. 10-åringen selv forteller i et dommeravhør etter hjemhentingen at han hadde fått beskjed av moren om hva han skulle fortelle til kameraet. Alle klippene og dommeravhøret ble spilt av i retten.

– Det er ingen grunn til å betvile guttens forklaring, mener politifullmektig Senum.

Moren bestrider at det var planlagt å holde igjen gutten. Som RB skrev i går forklarte hun i retten at gutten var hysterisk og ikke ville hjem til far.

– Jeg er ikke enig i at dette var planlagt. Omstendighetene og bevisene i saken tyder ikke på det, sier morens forsvarer, advokat Ingrid Schanke Eikum.

– Det var en akutt situasjon som oppsto. Det var bestilt billetter og gjort en avtale om hjemreise til far. Men retten skal ta stilling til om morens bekymring var nok til å holde ham. I sin egen forklaring uttalte moren at skoleplassen ble reservert med tanke på at han kunne gå der under framtidige besøk. Moren og resten av familien hadde planer om å bli i landet en lengre periode.

Ber om frifinnelse

For den tiltalte onkelen og bestemoren til den 10 år gamle gutten ber politiet om henholdsvis 30 og 45 dagers fengsel.

I tillegg har bistandsadvokat Are Aurlien bedt om oppreisning på 110.000 kroner for utgiftene barnefaren hadde i forbindelse med hjemhentingen. Summen inneholder spesialagentene som var med og flybilletter og andre utgifter.

Alle de tre forsvarerne avviste kravet og ba om en eventuell frifinnelse hvis retten vil behandle pengekravet. Hovedforhandlingen i Nedre Romerike tingrett varte i to lange dager. Ikke før klokka 19.00 hevet tingrettsdommer Reidar Otto Weng retten. Domsavsigelse er ventet tidligst i slutten av neste uke.

Artikkeltags