Mistenker feil på 192 leiligheter

FLAMMER: Det brant kraftig fra flere leiligheter i Tulipanveien. FOTO: RB-TIPSER

FLAMMER: Det brant kraftig fra flere leiligheter i Tulipanveien. FOTO: RB-TIPSER

Artikkelen er over 5 år gammel

Feil med konstruksjonen førte til raskere spredning da det oppsto brann i blokka.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Etter brannen i Tulipanveien 44 på Finstadjordet i Lørenskog i april fattet brannvesenet mistanke om at det er feil med konstruksjonen på balkongene i blokkene i borettslaget.

Brannen startet i leiligheten i tredje etasje og spredte seg til leiligheten i etasjen over via balkongen. Det var fordi spredningen skjedde så raskt at brannvesenet fikk mistanke om at noe ikke var som det skulle.

De påla derfor borettslaget å få utarbeidet en rapport for å avdekke eventuelle feil ved byggkonstruksjonen.

– Vi hadde mistanke om at det var bygget feil på grunn av hvordan brannen spredte seg. Og vi ba derfor borettslaget om å undersøke om det var feil eller ikke, forteller branninspektør i Nedre Romerike brannvesen Tore Bjareng.

Fant feil

Borettslaget med styreleder Gunn Kokkin i spissen hentet derfor inn ingeniørselskapet Cowi for å lage et såkalt brannteknisk notat på leilighetene.

Denne uken kom resultatet: Balkongene i leilighetene som ble sjekket er ikke bygd slik byggeplanen viser at de skulle bygges.

– Rapporten konkluderer med at utførelsen av rehabiliteringen av balkongene ikke var tilfredsstillende med tanke på brannspredning, sier Bjareng.

Feilen som har blitt funnet er en sprekk mellom selve blokka og balkongdekke.

– Feilen går på at det ikke er tett mellom blokk og balkongdekke slik at brannen sprer seg i et hulrom mellom veggen i blokka og balkongdekke. Ved en brann gjør det at den sprer seg til de overliggende leiligheten gjennom hulrommet, forteller han.

Det betyr at spredningen fra leiligheten hvor brannen oppsto og til leiligheten til fjerde etasje skjedde raskere enn den hadde gjort hvis balkongen var bygget slik den i utgangspunktet skulle.

– Da ville brannspredningen gått saktere, og skadene på leiligheten over ville vært mye mindre, forteller Bjareng.

Les også: Måtte flykte fra flammene

Skremmende, men som forventet

Bjareng og brannvesenet er ikke overrasket over konklusjonen i rapporten.

– Det var som forventet, og det er egentlig ganske skremmende. Vi frykter at den samme feilen gjelder for alle leilighetene som ble renovert samtidig som de kontrollerte leilighetene, sier han.

Hvis det skulle vise seg å stemme kan 192 av de 228 leilighetene i borettslaget i Tulipanveien ha balkonger som ikke har godt nok brannskille.

Tegningene som bygget ble rehabilitert ut ifra viser riktig byggemetode for balkongene, men det er utførelsen som var feil, ifølge Bjareng.

Dette kan også gjelde andre bygg av samme type i Norge.

– Hvis metoden som har blitt brukt her har blitt brukt flere steder, så kan denne feilen gjelde mange leiligheter i hele landet, forteller han.

Se video fra brannen her!

Skal finne ut om noe er gjort feil

Det var i 2000 at alle balkongene til leilighetene i hele borettslaget ble rehabilitert. Totalt har 192 leiligheter disse balkongene, ifølge styreleder i borettslaget Gunn Kokkin.

– Vi må nå sjekke ut om dette gjelder flere leiligheter. Vi må ta noen stikkprøver, og så får vi se om det viser seg at det er gjort noe feil under byggingen, sier Kokkin.

Fortsatt er om lag 15 personer husløse etter brannen som ødela fem leiligheter. To av dem ble totalskadd.

Kokkin er en av dem som ikke har kunnet bo hjemme siden midten av april.

– Det er veldig slitsomt og tøft. Du bor i andres hus, og det eneste private du har er klærne dine, sier hun.

Leiligheten hennes fikk vann- og røykskader i brannen, og arbeidet med å gjøre den beboelig igjen startet i forrige uke.

– Jeg håper å få flytte inn igjen i september. Da får jeg kjenne litt på hvordan det blir, for jeg føler at jeg må flytte inn på nytt i min egen leilighet, sier hun.

Artikkeltags