Gå til sidens hovedinnhold

Minnes ofrene for rus

Artikkelen er over 15 år gammel

Arne "gatebarnas far" Skarpsno kjører først i fakkeltoget når alle dem som har mistet livet av rusmisbruk minnes i morgen kveld.

Denne uka arrangeres aksjonsuka mot narkotika over hele landet. Det er 12. gang at Sosial- og Helsedirektoratet, skoler, politi, frivillige og næringsliv gjennomfører en slik markering.

På Løken i Aurskog-Høland arrangerer Aksjonsgruppa mot Rus, som er tilsluttet Landsforbundet mot Stoffmisbruk, et fakkeltog og en markering i Løken kirke.

Fakler gjennom sentrum

Det var en av initiativtakerne, Randi Sloreng, som kom på tanken å be "gatebarnas far" om å være med på markeringen, og Arne Skarpsno svarte ja uten å nøle.

– Det er klart jeg stiller opp på det, sier han.

Fakkeltoget går fra Leikvin ved Løken skole klokka kvart på åtte i morgen kveld. Sammen med politiet skal Skarpsno kjøre først i toget med matbilen sin. Fakkeltoget vil gå rundt i Løken sentrum, før det ender i Løken kirke.

Deler ut klemmer

Skarpsno vet ikke nøyaktig hva han kommer til å snakke om når han skal tale i Løken kirke. Det som er sikkert er at publikum vil få et innblikk i rusbrukeres liv. I tillegg vil Skarpsno dele ut klemmer i kjent stil.

"Gatebarnas far" skal dessuten synge. Musikk blir det også fra Richard Morgan og datteren Emma, og fra Kjell og Welley Husvik. I tillegg blir det innsamling til gatebarna i Oslo, hvor også rusmisbrukere i Aurskog-Høland er.

– Dette blir en varm markering, lover Sloreng, som var med på å starte Aksjonsgruppa mot rus.

Vil åpne folks øyne

Markeringen på Løken i morgen kveld er først og fremst for å minnes de som er omkommet på grunn av rusmisbruk det siste året. Men Sloreng er opptatt av at kvelden ikke bare er for dem som har familiemedlemmer eller venner som er rusmisbrukere, men også dem som ikke kjenner noen.

Hun ønsker er mer åpen debatt omkring temaet.

– Det er mye stoffmisbruk her i bygda og de har behov for et nettverk som fanger dem opp. Jeg mener at foreldre og lærere må åpne øynene. Det går ofte lang tid før foreldre oppdager at barna deres ruser seg, mener Sloreng, som selv er nær pårørende til en rusmisbruker.

Fakkeltoget mot narkotika går fra Leikvin klokka 19.45 i morgen kveld og etterfølges av taler, sang og musikk i Løken kirke.