Gå til sidens hovedinnhold

Miljøskandale kan være løst

Artikkelen er over 11 år gammel

Nærmere 40.000 liter olje er ulovlig dumpet i Lillestrøms ledningsnett på halvannet år. Nå har politiet tatt et renommert firma på fersken mens de dumpet væske rett i en kum på Nesa.

– Vi har i lengre tid hatt mistanke om at noen har dumpet olje i ledningsnettet på Nesa i Lillestrøm. Det nye nå er at politiet har tatt synderne på fersken, forteller Skedsmo-rådmann Torstein Leiro sent fredag kveld.

Både kommunen, brannvesenet og firmaet som i går begynte oppryddingen bekrefter historien overfor Romerikes Blad.

– Det er ikke annet å si enn at dette er alvorlig miljøkriminalitet, sier Leiro.

Vann, ikke olje

Miljøkoordinator Tore Kampen i Romerike politidistrikt opplyser mandag følgende:

– Utslippet som ble oppdaget torsdag var ikke olje, det var vann. Vi har nå sendt inn prøver av vannet til analyse, sier miljøkoordinator Tore Kampen i Romerike politidistrikt.

Han sier det er altfor tidlig å konkludere med at selskapet som sto bak torsdagens utslipp har noe med de andre utslippene å gjøre.

– 40.000 liter

Romerikes Blad har tidligere skrevet om miljøskandalen på Nesa. Alarmen om akutt oljeforurensning gikk 23. april 2008.

Som et ledd i forberedelsene til vårflommen og under en rutinekontroll av flompumpestasjonene, ble det oppdaget omfattende oljeforurensning ved krysset Isakveien og Svelleveien.

– Mellom 30.000 og 40.000 olje har blitt pumpet ut her bare i første runde. Deretter har det gått i bølger, opplyser kommunalteknisk sjef Birger Marøy i Skedsmo kommune.

Jaktet på synderen

Kommunen har brukt enorme ressurser i saken – både i jakten på synderen, samt for rensing av de enorme utslippene.

– Vi har hatt et stort apparat for å rense pumpestasjonen og ledningsnettet der oljen er pumpet. I halvannet år har vi undersøkt ledningsnett, oljetanker, oljeutskillere. Vi har gravd i massene omkring for å finne ut hvor det kommer fra, uten at vi har lykkes. Kommunen har brukt masse penger på å forhindre at det renner ut i vassdragene og å kartlegge kilden. Vi har hatt enkelte mistenkte, men de er sjekket ut, sier Marøy.

Dumpet i dagslys

For torsdag kan alt ha snudd. Midt på høylys dag, og midt i det trafikkerte området, pumpet et firma ut en væske rett i kummen.

– Det var noen i nabolaget som så det og varslet politiet. Både politietaten og våre folk kom raskt til. Det virker som om de har gjort dette helt åpenbart og i dagslys. Jeg tipper bilen de brukte torsdag tar 5.000 liter, sier Marøy.

Han sier det ikke er noen tvil om at dumpingen er ulovlig.

– Dette er et firma som driver og tar imot og håndterer spesielt avløpsavfall. Det er altså et spesialavfallsfirma som tømmer avfallet rett ut i ledningsnettet. Dette vil bli anmeldt, sier Marøy.

– Gult stoff

Det er ikke bare olje som er dumpet på Nesa det siste halvannet året.

– Det er også et annet gult stoff som vi har hatt problemer med å identifisere. Jeg regner med vi har fått satt en stopper for utslippene nå, men det aktuelle firmaet må betale hva det koster, sier Marøy.

Firmaet TT Teknikk har fått oppdraget med å rense området etter det siste utslippet.

– Foreløpig vet vi ikke hvor mye som er dumpet på stedet. Vi kommer til å fortsette oppryddingsarbeidet lørdag, opplyser vaktleder Reid Bakken i TT Teknikk.